Lekker wonen

Kunststof, houten of aluminium kozijnen kopen? Dit is de beste keuze

Wie nieuwe kozijnen wilt laten plaatsen komt er al snel genoeg achter dat de keuze in verschillende materialen groot is. De meest voorkomende materialen voor kozijnen zijn kunststof, hout en aluminium. Maar welke van deze drie is nou in welke situatie de beste optie? Lees hier alles over de voor- en nadelen van kunststof, houten en aluminium kozijnen.

De voor- en nadelen van kunststof kozijnen

Kunststof kozijnen bestaan uit verschillende kunststof profielen. In veel moderne huizen wordt er voor kunststof kozijnen gekozen. Dit heeft verschillende redenen. De belangrijkste reden is omdat kunststof kozijnen weinig onderhoud nodig hebben, en hierdoor lang meegaan. Dit weinig onderhoud zit ‘m vooral in het niet hoeven verven van de kozijnen, wat bij andere materialen vaak jaarlijks moet gebeuren. Een ander voordeel van kunststof is dat de kozijnen te recyclen zijn, waardoor het een duurzame keuze voor je huis is. Mocht je na heel veel jaren toch besluiten om de kozijnen te verwisselen, dan kan er van het materiaal iets nieuws gemaakt worden. Het grootste nadeel van kunststof kozijnen is volgens veel mensen het uiterlijk: kunststof straalt minder karakter uit dan bijvoorbeeld hout. 

De voor- en nadelen van houten kozijnen

Ook houten kozijnen gaan lang mee, waardoor ook dit een optie is wanneer je er lang van wilt genieten. Wel moeten houten kozijnen bijna jaarlijks geverfd worden, wat het minder populair maakt onder mensen die niet van klussen houden. Hier tegenover staat dan weer dat de kozijnen hierdoor meegroeien met je stijl en smaak, want je kunt ze ieder jaar een ander kleurtje geven indien gewenst. Daarnaast vinden veel mensen houten kozijnen een goede toevoeging aan de sfeer van hun huis.

De voor- en nadelen van aluminium kozijnen

Aluminium kozijnen staan bekend om hun goede isolatie, en zijn als het hierom draait een betere keuze dan houten kozijnen. Ook aluminium kozijnen kun je goed verven, maar dit is zeker niet ieder jaar nodig, waardoor ze onderhoudsarmer zijn dan andere materialen. Dat maakt ze ook wel aan de prijzige kant, wat meteen een van de grootste nadelen van aluminium kozijnen is.