Verbouwen

Wat kost een schilder?


Wanneer je een schilder wilt inschakelen, is het fijn om vooraf te weten welke kosten je kunt verwachten. Zo weet je een beetje waar je op moet rekenen en wat een goedkope optie is. In deze blog vind je alles over de kosten van een schilder!

Wat kost een schilder?

De meeste schilders hanteren een uurtarief of een prijs per vierkante meter. Een prijs per uur wordt vaak gerekend voor complexe schilderwerken, zoals het verven van de trap en het schilderen van deuren en kozijnen. Voor grote, eenvoudige schilderklussen wordt er vaak een prijs per vierkante meter afgesproken. Voor het verven van muren en plafonds is dit de meest voordelige optie.

Wat kost een schilder per uur?

Het uurtarief voor binnenschilderwerken ligt gemiddeld tussen de €35,- en €45,- per uur. Buitenschilderwerken zijn doorgaans iets duurder, houdt rekening met een gemiddelde prijs van €40,- tot €50,- per uur. 

Wat kost een schilder per vierkante meter?

Binnenschilderwerken kosten gemiddeld €30,- tot €35,- per m². Ook hier geldt dat de tarieven voor buitenschilderwerken hoger liggen, omdat deze over het algemeen complexer zijn. Je betaalt gemiddeld €35,- tot €40,- per m². 

Voor sauswerk binnen wordt een aparte vierkante meter prijs gebruikt, deze ligt gemiddeld tussen de €10,- en €15,- per m². Spuitwerk is goedkoper, omdat dit een stuk minder arbeidsintensief is. De verf wordt namelijk met een spuit aangebracht. Houd rekening met een gemiddelde prijs van €6,- tot €10,- per m². 

Wat kost buitenschilderwerk?

Benieuwd wat buitenschilderwerken kosten per type werkzaamheden? In de onderstaande tabel vind je een handig overzicht van alle kosten. 

Soort klusGemiddelde prijsOmschrijving
Voordeur€120,- per deurGrondverf en laklaag
Achterdeur€60,- per deurGrondverf en laklaag
Raamkozijn€10,- per kozijnGrondverf en laklaag

Wanneer je de buitenschilderwerken van je appartement laat aanpakken, moet je rekening houden met een gemiddelde prijs van €1.000,- tot €2.000,-. Woon je in een tussenwoning? Dan is de totaalprijs gemiddeld tussen de €1.500,- en €3.000,-. 

Voor een hoekhuis komt dit neer op een gemiddelde prijs tussen de €3.000,- en €6.000,- De buitenschilderwerken voor een vrijstaande woning kosten tussen de €6.000,- en €12.000,-. 

Wat kost binnenschilderwerk?

Wanneer je de binnenkant van je huis gaat schilderen, gaat dit meestal om muren en plafonds. Veel mensen kiezen er voor om ook de trap en de deuren te schilderen. In de onderstaande tabel vind je een overzicht van de kosten.

Soort klusGemiddelde prijsOmschrijving
Plafond schilderen€200,- tot €1.500,-Afhankelijk van de oppervlakte
Muren schilderen€220,- tot €1.200,-Afhankelijk van de oppervlakte
Deuren lakken€85,- tot €150,- Per deur, inclusief deurkozijn
Trap schilderen €300,- tot €700,-Schuren, witten, schoonmaken en schilderen

Wat kost verf?

Helaas ben je er met de bovenstaande prijzen nog niet. De materiaalkosten zijn namelijk niet inbegrepen. Voor grondverf betaal je gemiddeld €20,- tot €40,- per liter. Een dekkende verf voor binnen en buiten kost gemiddeld €20,- tot €50,- per liter. 

Kies je voor latex verf? Dan moet je rekening houden met een gemiddelde prijs van €5,- tot €15,- per liter. Beits en lak kosten gemiddeld €20,- tot €55,- per liter. Houd daarnaast rekening met een gemiddelde prijs tussen de €50,- en €200,- aan overige materialen, zoals verfkwasten. 

Wil je meer lezen over schilderwerken? Neem dan eens een kijkje in deze gids.