Lekker wonen

Enkel glas vervangen door HR++ glas: voordelen en kosten


Enkel glas zie je tegenwoordig amper meer in woningen, omdat deze glassoort niet goed isoleert. Heb je dus nog wel enkel glas kun je er voor kiezen dit te vervangen. Lees hier wat de voordelen en kosten hier van zijn. 

De kosten van glas 

Voordat we het gaan hebben over de voordelen van dubbel en HR++ glas, gaan we kijken naar de prijs. De prijs van glas is namelijk afhankelijk van het type waar je mee te maken hebt. Hoe sterker het glas, hoe duurder het is. Wel is het vaak zo dat het duurdere type op lange termijn goedkoper is, door hoe goed het isoleert. 

TypePrijs 
Enkel glas€ 40,- per m² 
Zoals al werd genoemd komt enkel glas tegenwoordig amper voor. Toch zijn er plekken waar enkel glas handig is. Denk hierbij aan garages, tuinhuisjes en vitrinekasten of binnendeuren. Oftewel alle plekken waar isolatie niet belangrijk is. 
Dubbel glas€ 65,- per m² 
Dubbel glas is niet gewoon twee keer enkel glas. Tussen de twee glazen zit namelijk ‘spouw’. Dit betekent dat de ruimte ertussen is gevuld met droge lucht. Dit zorgt ervoor dat het beter geïsoleerd is. 
Isolatieglas€ 70,- tot € 120,- per m² 

Wat is HR++ glas? 

De afkorting ‘HR’ staat voor hoog rendement en dit houdt in dat er geen warmte, of minder warmte, verbruikt wordt. Het betekent dus dat het goed isoleert. De hoeveelheid plusjes staan voor hoe goed het isoleert in tegenstelling tot anderen. Hoe meer plusjes hoe beter. 

HR++ glas is dus een type dubbel glas dat extra goed isoleert dankzij een isolerende gasvulling tussen de glasbladen. Net als bij dubbel glas dus!
Wanneer je kiest voor HR++ glas krijg je te maken met een aantal voordelen. 

  • Hoger wooncomfort door dat de temperatuur in huis altijd aangenaam is. In de zomer blijft de warmte buiten en in de winter andersom. 
  • Je hoeft minder te betalen voor je energierekening, omdat de kachel minder aan hoeft. 
  • Het is beter voor het milieu. 
  • Dubbel glas maakt het minder makkelijk voor inbrekers om het glas kapot te maken.