Lekker wonen

Wat kan er in een huurovereenkomst staan bij het verhuren van een woning?


De afspraken tussen huurder en verhuurder bij het verhuren van een woning moeten vastgelegd zijn in een huurovereenkomst. Wanneer je een huis wil verhuren en een huurovereenkomst wil opmaken, moet je rekening houden met wettelijke bepalingen. Een huurovereenkomst die in strijd is met de huurwetgeving, heeft geen juridische waarde.

Belangrijkste elementen
In een huurovereenkomst staan vanzelfsprekend de naam van de huurder en de verhuurder, het adres van de woning en de huurprijs. De huurprijs wordt opgesplitst in de kale huurprijs en extra kosten. Extra kosten kunnen bestaan uit gemeentelijke belastingen en heffingen, kosten van gas, elektriciteit, water, telefonie, internet en kabel. Bovendien kunnen er servicekosten aangerekend worden; dit zijn kosten van leveringen en diensten. Het tijdstip van betaling van de huurprijs en de wijze van betaling worden eveneens bepaald in de overeenkomst.

Gestoffeerd of gemeubileerd?
In de huurovereenkomst kan bepaald worden of de woning gestoffeerd of gemeubileerd wordt verhuurd. Bij gestoffeerde verhuur kan er vloerbedekking aanwezig zijn, alsook verlichting en keukenapparatuur, mogelijk ook gordijnen. Bij een gemeubileerde verhuur is de woning volledig gemeubileerd en kan de huurder er dadelijk in gaan wonen. Wat in zo’n geval ook aanwezig moet zijn, is een volledig servies, beddengoed, linnengoed, televisie, wasmachine, koelkast en dergelijke.

Waarborg
In de huurovereenkomst kan ook een waarborgsom bepaald worden. Meestal bedraagt de waarborgsom één of twee maanden huur. Die waarborgsom moet je als verhuurder aan de huurder terugbetalen op het einde van de huurperiode, als de huurder geen schade heeft aangericht.

Afspraken over huurverhoging
De huurprijs mag maximaal één keer per twaalf maanden worden verhoogd. Als je een prijsverhoging wil voorstellen aan de huurder, moet je rekening houden met een aanzegtermijn van twee maanden. Het verhogen van de huurprijs kan gebeuren via een voorstel van de verhuurder, maar ook door een prijsindexclausule die is opgenomen in de overeenkomst.