Uncategorized

Wanneer is je dak toe aan renovatie en wat zijn de kosten hiervoor?

Dakrenovatie is doorgaans een puur noodzakelijke klus

Het (laten) renoveren van een dak is geen project waar de gemiddelde Nederlander met plezier naar uitkijkt. Dakrenovatie, bijvoorbeeld de dakpannen vervangen voor dakpanplaten of golfplaten, is namelijk meestal een noodzakelijke klus. Een klus die nodig is als er lekkage is, dakpannen verouderd zijn of er houtrot is opgetreden in de dakconstructie. Het aanbrengen van een nieuwe dakstructuur met dakpannen, golfplaten of een ander type dakbedekking, is dan noodzakelijk. Overigens is het slim om, las je het dak ingrijpend gaat renoveren ,tegelijk ook dakisolatie aan te brengen. Zo sla je twee vliegen in één klap. Maar wanneer is een dak écht aan herstel en renovatie toe? En welke kosten zijn er aan een gemiddelde dakreparatie verbonden?

Wanneer is het renoveren van een dak noodzakelijk?

Een dakrenovatie is in een aantal situaties acuut nodig. Denk bijvoorbeeld aan een lekkage op zolder, waarbij er vocht via de dakplaten binnenkomt. Ook al er een of meer dakpannen losgeraakt of verschoven zijn, is het aan te raden om snel in te grijpen. Zo voorkom je namelijk dat er vocht in de dakconstructie trekt en de complete constructie aantast. Grijp je in dit soort situaties niet tijdig in, dan kan het zijn dat door houtrot en aantasting uiteindelijk het complete dak vervangen moert worden. En dat kan al snel enkele tienduizenden euro’s gaan kosten.

Wat zijn de gemiddelde kosten voor een dakrenovatie?

Een dakrenovatie die op tijd wordt uitgevoerd, is gelukkig aanzienlijk voordeliger dan 20.000 of 30.000 euro. Een eenvoudige dakreparatie met golfplaten, bijvoorbeeld op de schuur of een aanbouw, is relatief voordelig. Zo kun je voor gemiddeld 150-250 euro al sterke nieuwe plastic dakplaten aanleggen op een schuur of uitbouw, zonder arbeidskosten. Qua kosten voor het renoveren van een dak is vooral het onderscheid tussen een hellend dak en een plat dak van belang. Bij het renoveren van een plat dak kun je globaal uitgaan van een gemiddelde alles-in-één prijs per vierkante meter dak (inclusief btw, materialen en arbeidsloon) van zo’n 75 tot 100 euro. Materialen als bitumen en EPDM zijn voor dit bedrag verkrijgbaar. De totaalkosten bij dakrenovatie van platte daken komen dan voor 50 m2 uit op zo’n 3750 tot 5750 euro. Heb je een hellend dak die je wilt bekleden met dakpannen van beton, metaalplaten of met golfplaatmateriaal, dan zijn de totaalkosten voor het complete dak wat variabeler. Ga bij hellende daken uit van een totaalprijs per 50 m2 die tussen de 2250 en 6500 euro ligt.