Uncategorized

Heb je nieuwe scharnieren nodig?


De kans is groot dat er wel eens een deur aanloopt of een tuinhek niet meer goed open gaat. Nu zijn er verschillende soorten scharnieren te koop voor verschillende materialen en onderdelen van je woning. Heb je nu geen idee wat voor scharnieren je nu precies nodig hebt? Dan helpen we je graag verder met het overzicht in dit artikel.

Wat voor scharnieren heb je nodig voor een buitendeur?

Een buitendeur is vaak zwaarder van materiaal dan een binnendeur. Daarom heeft een buitendeur ook een stevig scharnier nodig. Hiervoor gebruik je een scharnier met vijf knopen. Door de zwaarte van de buitendeur is het verstandig om een dubbellids scharnier te gebruiken. Dit scharnier kan het gewicht van de deur beter dragen en is daarom een veelgebruikt scharnier voor de buitendeur.

Gebruik alleen maar scharnieren als deze gelagerd zijn. Scharnier met een bepaalde laging bevatten namelijk een nylonring. De nylonring is bevestigd tussen de middelste ringen van het scharnier. Deze laging heeft een gunstige werking op het soepel open en dichtdraaien van de deur.

Wat gebruik je voor de binnen deuren?

Als je scharnieren gebruikt voor de binnendeuren heb je minder sterke scharnieren nodig dan voor de buitendeur. Voor een binnendeur kies je dan ook voor een licht scharnier of voor een paumelles. Heb je geen idee wat het verschil is tussen een scharnier en een paumelles? Bij een paumelles zijn de linker en rechterkant van elkaar te scheiden. Hierdoor kan je een deur makkelijk uit het scharnier halen. De paumelles gebruik je dan ook voor lichte deuren als een kastdeur of voor de berging. Een scharnier bestaat juist uit twee delen die niet van elkaar zijn te scheiden. Daarom is een scharnier een stuk sterker en daarom ook veiliger.

Speciale scharnieren

Nu heb je een beeld van verschillende RVS scharnieren die jij kan gebruiken in huis. Heb je nu al verschillende scharnieren bekeken maar ben je op zoek naar iets speciaals? Een scharnier wat echt bij je antieke en ouderwetse woning past? Dan is het goed om te weten dat er ook antieke, ouderwetse scharnieren zijn te verkrijgen die helemaal aansluiten bij de rest van je woning.

Heb je een scharnier nodig voor een deur die constant open gaat omdat je eigenaar bent van een winkel of restaurant? Dan heb je een bommerscharnier nodig. Dit is een stevige en veilige manier om je deur veilig open en dicht te laten gaan.

Vind je het niet mooi om scharnieren in het zicht te laten? Wees dan gerust, er zijn ook voldoende mogelijkheden om onzichtbare scharnieren te bevestigen op je ramen en deuren. Hierdoor maak je wel gebruik van deze functionele ingangen en uitgangen maar zijn de scharnieren niet in het zicht.

Scharnieren zijn belangrijke onderdelen om je deur veilig en verantwoord open en dicht te kunnen doen. Naast dit functionele karakter is het goed om je eigen smaakvolle scharnieren samen te stellen zodat het helemaal in het plaatje past.