Tuinen

Wanneer bloembollen planten in het najaar


In het voorjaar wil je graag kunnen genieten van voorjaarsbloemen zoals narcissen, tulpen, hyacinten, en krokussen. Deze zorgen voor een fleurige tuin al vlak na de winter. Maar de vraag is: Wanneer bloembollen planten?

Wanneer bloembollen planten

Vanaf de maand september tot en met december kun je eigenlijk alle voorjaarsbloeiers planten, het liefst anderhalve maand voor de eerste nachtvorst. Op tuinweb.com lees je meer tuintips voor de maand september, waaronder ook het plaanten van bollen.  Meestal geldt hoe eerder geplant, hoe beter ze aanslaan. Tulpen, narcissen, hyacinten, blauwe druifjes, krokussen, alliums, sneeuwklokjes, eranthissen en fritillarias bloeien allemaal in het voorjaar.

Je kunt de bloembollen direct in de grond zetten, maar ook binnen in een pot, waar ze nog eerder zullen gaan bloeien dan buiten. Als ze uitgebloeid zijn kun je ze dan buiten planten, heel waarschijnlijk bloeien ze daar dan nog eens. Je kunt alle bloemen tegelijk planten, of de vroegbloeiers eerst en de laatbloeiers wat later, zodat je in het voorjaar in verschillende maanden verschillende bloemen in je tuin hebt.

Waar kun je verder op letten

Naast de vraag wanneer bloembollen planten, zijn er nog een aantal dingen die je kunt doen om de groei en bloei van de voorjaarsbloeiers te bevorderen. Zo kun je de bollen het beste in de volle zon planten. Ook al is er minder zon in de herfst en winter, in het voorjaar bloeien ze beter en er komen meer bloemen aan de planten.

Daarnaast is het belangrijk om de grond eerst om te spitten voor je de bloembollen plant, de grond moet lekker luchtig zijn. Plant de bloembollen niet te dicht op elkaar, maar plant zo’n 15 à 20 bollen per vierkante meter, afhankelijk van de soort. Plant je meerdere soorten, plant dan niet meer dan 40 bloembollen per vierkante meter. Stop de bloembollen diep genoeg in de grond, op minstens 6 cm diepte met een diepte van 2 à 3 keer de dikte van de bol. Dek de bloembol goed toe met aarde, tot het gat gevuld is. Plant ten slotte niet in vochtige aarde, want daar kan de bloembol ‘s winters van gaan rotten.