blog

Waarom moet je een kooiladder gebruiken?

Kooiladder wetgeving en veiligheid

Kooiladders worden met name toegepast in de bereikbaarheid en beveiliging van gebouwen. Ze worden gebruikt als vluchtweg in noodsituaties en zorgen ervoor dat je gemakkelijk een gebouw kan verlaten. Daarnaast biedt het ook de mogelijkheid om veilig op een dak te komen voor onderhouds of installatie klussen.

Kooiladders worden met name van aluminium vervaardigd. Vroeger werden deze ook wel eens in staal uitgevoerd maar hedendaags zie je bijna altijd aluminium. Staal heeft namelijk hogere onderhoudskosten en met name voor de veiligheid op de lange termijn is aluminium een betere optie. Aluminium is namelijk veel beter bestemd tegen weersinvloeden. Een dergelijke aluminium trap staat namelijk dag en nacht buiten. De zon en de vrieskou hebben dag en nacht invloed op de trap, maar als hij dicht bij de zee is geplaatst kan bijvoorbeeld ook de zoute wind zijn invloed hebben. Dit vreet aan het staal en de levensduur is dan slechts enkele maanden.

Kooiladder wetgeving en veiligheid

Volgens de wet en regelgeving moet er een vluchtweg aanwezig zijn bij elk gebouw. Dit alles is samengevat in de norm EN-ISO 14122-4 ‘Veiligheid van machine – Permanente toegang Deel 4: vaste ladders’. Volgens deze norm moet iedere vaste trap over een kooi beschikken vanaf 2.2m hoogte. Hierdoor zie je ook vaak dat het eerste gedeelte geen kooi heeft en deze pas later begint. Een bijkomend voordeel van het feit dat de kooi pas op 2.2 meter begint is dat je nooit je hoofd kan stoten tijdens het opstappen. Daarnaast moet de ladder met kooi ook minimaal een meter oversteken t.o.v. het aankomstniveau van de ladder.

Vanaf 10m hoogteverschil moeten rustbordessen worden geinstalleerd met een afstand van maximaal 6m. Dit is een plateau waar de klimmer eventueel een moment van rust kan pakken tijdens het klimmen of waar je bijvoorbeeld iemand kan passeren.

Afsluiting Kooiladder

Soms is de kooiladder aan de onderzijde bereikbaar voor publiek en moet de toegang tot de ladder afgesloten kunnen worden. Dit gebeurd vaak met een deur of luik wel moet deze vanaf binnen altijd open zijn zodat de vluchtroute nooit versperd wordt. Dit en meer wordt tijdens een inspectieronde gecontroleerd. Aluminium kooiladders zouden eigenlijk een jaarlijkse keuring moeten ondergaan maar hier is wettelijk niets voor geregeld.