Lekker wonen

Waarom je voor bamboe kiest


We kunnen wel stellen dat bamboe als bouwmateriaal nog steeds onderschat wordt. Het materiaalsoort dat zijn afkomst kent uit China is niet alleen duurzaam: het is ook nog eens flexibel, buigzaam en super sterk. Je kunt er huizen, keuken, trappen, vloeren en meubelen mee bouwen. Een veelzijdig materiaalsoort  dat over het algemeen nog weinig de voorkeur krijgt boven hout. Niet helemaal terecht vinden wij en daarom besloten we artikel toe te wijden aan de voordelen van bamboe.

Duurzaamheid bamboe

Wat je misschien al wel wist is dat bamboe enorm duurzaam is. Het grote voordeel is dat de meeste bamboesoorten enorm snel groeien. Bepaalde soorten groeien een halve meter per dag. Je kunt dus wel nagaan dat bamboe veel minder tijd nodig heeft om te volgroeien dan hout. Bij bomen duurt het soms tientallen jaren voordat er geoogst kan worden. Er is dus minder oppervlakte nodig om aan de vraag van bouwmaterialen te voldoen wanneer er voor bamboe gekozen wordt. Daarnaast is bamboe ook nog eens recyclebaar wat betekent dat je het opnieuw kunt gebruiken en dat het altijd geld waard blijft.

Nog een voordeel: bamboe planten stoten 35% meer zuurstof uit dan normale bomen en nemen daarbij meer stikstof op. Het is dus beter om een veld met bamboe planten te hebben dan een veld met bomen.

Eigenschappen van bamboe

Ondanks de hoge mate van duurzaamheid lever je qua kwaliteit weinig in. Bamboe is van uitstekende kwaliteit en kan veel hebben. Men beweert dat bamboe zelfs in staat is om een aardbeving te overleven. Bamboe is sterker dan eikenhout en iets minder sterk dan hardhout. Het grote voordeel van bamboe ten opzichte van hout is dat het duurzamer is en dat het buigzaam is. Dit vergroot het aantal mogelijkheden van bamboe. Met name voor het ontwerpen van meubelen en in de keuken levert dit veel voordelen op. Bamboe kent een lange levensduur en heeft over het algemeen minder onderhoud nodig dan hout. Daarbij is het minder gevoelig voor temperatuurwisselingen en een hoge of lage luchtvochtigheid.

Bamboe online kopen

Bamboe kun je eenvoudig online aanschaffen. Er zijn verschillende webwinkels waar bamboe aangeschaft kan worden. Het is raadzaam goed te kijken naar een keurmerk. Bij bepaalde keurmerken weet je namelijk dat je goed zit. Zo is er bijvoorbeeld bamboe verkrijgbaar met een FSC certificatie. Bamboe balken koop je hier.