Tuinen

Waarom goudvissen snel doodgaan


Veel mensen herkennen het, als eerste huisdier kreeg je een goudvis waar je voor mocht zorgen. Helaas werd de vis, die in een ronde kom leefde, niet ouder dan een paar maanden of in betere gevallen een jaar. Verdrietig stond je naast je ouders die de overleden vis door het toilet spoelden. Achteraf denk je er met een glimlach aan terug. Helaas is de harde waarheid dat het snel overlijden van goudvissen een hele trieste zaak is.

Waar het misgaat

Op het moment dat je een goudvis aanschaft ben je vol goede moed; jij gaat goed voor dit diertje zorgen. Je stopt hem in een ronde kom, ververst zijn water regelmatig, geeft hem elke dag voldoende te eten en zet een leuk huisje of een plantje in de kom. Wat kan er nog misgaan? Totdat je na een paar maanden merkt dat Guppie een wel erg dikke buik heeft, boven water hapt, op zijn rug zwemt of zelfs een mede goudvis op gaat eten. Buiten het eten van de andere vis klinkt dit onschuldig. Je gaat verder met je leven, totdat je op een dag beneden komt en Guppie dood is. Je snapt niet wat je verkeerd hebt gedaan, bent even verdrietig en spoelt hem vervolgens door het toilet.

De harde waarheid is dat goudvissen minimaal twintig jaar oud horen te worden, mits ze goed worden verzorgd. Mensen hebben helaas niet de kennis die ze nodig hebben om een goudvis juist te onderhouden. Wat veel mensen niet weten is dat als je goudvis boven water hapt, hij onvoldoende zuurstof heeft. Als hij een dikke buik heeft, heeft hij een ziekte door te veel voeding of slecht water. Als hij een andere vis opeet heeft hij een te kleine kom en als hij op zijn rug zwemt, gaat hij dood.

 

Wat moet je wel doen?

Goudvissen hebben net als andere vissen bepaalde middelen nodig om lang te kunnen leven. Ten eerste horen ze absoluut niet thuis in een vissenkom. Goudvissen horen thuis in een groot aquarium of in een vijver. Een goudvis heeft minimaal vijftig liter water nodig om goed te kunnen leven. Als je een goudvis in een vissenkom stopt, heeft hij niet voldoende ruimte en zuurstof. Omdat ze onvoldoende ruimte hebben, groeien ze niet goed. Goudvissen passen zich namelijk niet aan aan de grootte van de vissenkom. Ze stoppen aan de buitenkant met groeien, maar hun ingewanden doen dit niet. Daarom sterft de vis. Ook horen goudvissen eigenlijk niet alleen te leven. Een goudvis is een sociaal dier dat behoefte heeft aan gezelschap. Voor het goed verzorgen van je vis is het belangrijk dat de temperatuur van het water tussen de tien en twintig graden is. Ook is het belangrijk om een goudvis niet te veel eten te geven. Veel goudvissen sterven namelijk door overvoeding. Geef ze drie keer per dag een heel klein beetje eten in plaats van in één keer teveel. Je weet dat je goudvis te veel voeding krijgt wanneer hij eten gaat uitspugen.


Hopelijk wordt het verzorgen van een goudvis nu een wat serieuzere zaak voor visseneigenaars. Ben jij al een vissenkenner en weet jij precies hoe je een vis het beste kan verzorgen? En ben je toe aan een wat exotischere vis dan een goudvis? Neem dan een kijkje in een aquarium speciaalzaak en vraag de medewerkers om advies voor een juiste verzorging.