Lekker wonen

Waarom een koolmonoxidemelder belangrijk is

Alle woningen met een een verwarmingsketel op gas, een kachel, een oven, een fornuis of een open haard, moeten ten minste één koolmonoxidemelder (CO-alarm) hebben. In Nederland komen er jaarlijks gemiddeld zo’n 10 tot 15 mensen om het leven door vergiftiging door koolmonoxide. Er zijn nog altijd veel huizen zonder koolmonoxide melder in huis, terwijl zij wel gevaar lopen. Binnenkort geldt dat niet meer voor rookmelders, aangezien deze per 1 juli 2022 ook verplicht wordt voor bestaande bouw in Nederland. Overweeg misschien eens om een combimelder aan te schaffen, deze slaat alarm wanneer het rook en/of koolmonoxide gas detecteert.

De stille moordenaar

Koolmonoxide staat bekend als de “stille moordenaar” en ontstaat bij de inefficiënte verbranding van gas en vaste brandstoffen. Het is van essentieel belang dat uw apparaten goed worden onderhouden en getest, zodat ze goed werken. Dit is echter geen garantie dat u veilig bent. Storingen kunnen en zullen zich tussen inspecties door ontwikkelen. Zelfs als jouw huis alleen met elektrische apparaten wordt verwarmd, zijn er risico’s. Koolmonoxide kan jouw huis binnendringen via een defect apparaat van de buurman of vanuit aangrenzende garages waar voertuigen en apparatuur zoals grasmaaiers staan. Dus ook wanneer jij denkt goed en veilig bezig te zijn, ligt het gevaar op de loer. Dat is dan ook precies waarom koolmonoxide zo gevaarlijk is. Je merkt het niet!

Waar plaats je koolmonoxidemelders?

Niet alle koolmonoxidemelders horen in elke ruimte op dezelfde plek te hangen. In ruimtes zoals de keuken, de woonkamer of een washok kun je de melders het beste op het plafond plaatsen. Minimaal 30 cm van iedere muur af. Terwijl een koolmonoxidemelder in een slaapkamer of kantoor het beste op adem hoogte geplaatst kan worden. Het is dus goed om na te denken bij het plaatsen van de melder, wat de beste plek is.

De aanschaf van een koolmonoxidemelder

Koolmonoxidemelders zijn nu betaalbaarder, betrouwbaarder en discreter dan ooit tevoren. Er zijn tegenwoordig veel soorten en maten. Zoals eerder vermeld kan je ook een combimelder kopen bijvoorbeeld. Deze kan naast koolmonoxide ook rook detecteren. Handig wanneer je het niet mooi vindt om verschillende© melders te plaatsen bijvoorbeeld.