Lekker wonen

Hoe om te gaan met de Bonsai?

De bonsai is een prachtige en leuke plant om in huis of op kantoor te hebben. Hoewel hij de juiste verzorging en aandacht nodig heeft, moet je je daar niet door laten intimideren. ‘Bon’ staat voor plant en ‘sai’ kan vertaald worden met schaal of pot. Het is een kleine Aziatische boom die een opmerkelijk oude en kunst-achtige uitstraling heeft.

Hier een aantal tips om je bonsai goed te verzorgen

Water geven

Geef je bonsai water! Je denkt misschien ’ja duh’, maar de bonsai heeft zeer specifieke water vereisten. Ongeveer een keer per week (als de bovengrond helemaal droog aanvoelt) dompel je de hele bonsai plant onder in een emmer of bak met water. Zodra de luchtbelletjes naar boven zijn gestegen, heeft de bonsai genoeg water opgenomen. Hiernaast is ook de vochtigheid voor de bonsai plant erg belangrijk. De levensduur zal langer zijn wanneer de vochtigheid goed onderhouden wordt. Ook de voeding voor je bonsai is belangrijk. Je kan het beste de vaste en vloeibare bonsai fiscus voeding gebruiken.

Waar moet de bonsai staan?

De bonsai brengt een natuurlijk en vredig gevoel in elke woonruimte. Omdat het technisch gezien geen plant is maar een boom, vormt hij een unieke en betoverende aanvulling op een kamer of buitenruimte. Zorg ervoor dat hij veel direct zonlicht krijgt. De bonsai wordt gekweekt in Zuid-China met een gemiddelde temperatuur van tussen de 12 en 30 graden Celcius. Deze plant/boom is dus uitermate geschikt om binnen te staan. Omdat de bonsai bekend staat om zijn rust, vinden wij het een leuk idee om hem in je werkruimte te zetten.

Snoei uw bonsai

Haal eerst eens diep adem. Een van de grootste attracties van een bonsai is het kalmerende effect van het eenvoudig snoeien van deze miniatuurboom. Het doel van snoeien is om de vorm te behouden terwijl hij groeit. Plus, het opruimen van de topgroei zorgt voor groei elders op de plant.Gebruik een bonsai tondeuse (geen schaar!) om dode takken te verwijderen. Beslis dan welke takken gesnoeid moeten worden om de gewenste vorm te behouden. Bonsai snoeien kan beschouwd worden als kunst. De bonsai plant kan namelijk veel indrukwekkende vormen aannemen.

De juiste bonsai bodem

Niet elke grond is goed voor je bonsai. Het doel is een grond te vinden die snel het water door laat lopen, maar toch water vasthoudt. Hij moet ook kleine deeltjes bevatten voor een goede beluchting, zodat zuurstof de wortels kan bereiken. Je kan speciale bonsai potgrond kopen, maar je kan deze ook zelf maken. Dit kan je doen door bijvoorbeeld organische potgrond, akadama steen, puimsteen en lavasteen met elkaar te mengen.