Verbouwen

Waar moet je rekening mee houden bij een grote verbouwing aan je woning?


Door het grote aanbod van tv programma’s over verbouwingen, lijken mensen steeds makkelijker te denken over een grote verbouwing aan hun huis. Op tv lijken zaken vaak gestroomlijnd te lopen, waarbij er altijd wel een kink in de kabel is, die dan ook meestal weer vrij makkelijk wordt opgelost. In de realiteit kan een verbouwing echter lang duren en een hoop stress met zich meenemen. Hieronder benoemen we de belangrijkste zaken waar je rekening mee moet houden bij een grote verbouwing en leren we je dat zoiets toch heel wat meer inhoudt dan slechts een bezoek aan een bouwmarkt en houthandel.

Begin met ontwerp en planning

Het is belangrijk om te begrijpen waar je aan begint als je kiest voor een renovatie van je hele huis. Een schets op een servet, volledige architecturale plannen of gewoon goed doordachte gedachten over hoe de verbouwing moet verlopen, kan echter al een goed begin zijn. Het is goedkoper en minder frustrerend om fouten te corrigeren voordat de verbouwing een fysieke vorm aanneemt. Probeer dan ook dit initiële plan zo goed mogelijk uit te werken zodat je zo goed mogelijk voorbereid bent.

Benoem de grotere projecten binnen het totaal plan

De grootste projecten die je gaat ondernemen, zoals een dak vervanging of reparatie, het repareren van de fundering en het installeren of repareren van ramen en gevelbeplating. Grote projecten moeten eerst worden gedaan omdat volgende projecten door hen worden beïnvloed, daarnaast zijn deze projecten het meest kostbaar.

Bescherm de toekomstige werkzaamheden, en je investeringen, door ervoor te zorgen dat de basis goed is. Dat betekent het aanpakken van de fundering en eventuele structurele problemen. Voer dan ook als eerste grote fundering reparaties uit op plekken zoals verzwakte muren, balken en draagbalken.

Kijk dan naar het droog houden van het dak, de gevelbeplating en de ramen. Repareer of vervang het dak. Vervang ernstig beschadigde ramen die toekomstige verbouwingswerkzaamheden kunnen bedreigen. Als het niet ernstig beschadigd is, doe de reparatie of vervanging van het raam dan later in het proces.

Hetzelfde geldt voor de gevelbekleding. Als de gevelbeplating zo beschadigd is dat er water kan binnendringen, repareer of vervang dan de gevelbeplating. Als het niet ernstig beschadigd is, laat het dan voor later. Door eerst deze zaken op orde te hebben, zorg je ervoor dat eventuele andere projecten in huis beschermd zijn en niet voor niets worden gedaan.