Verbouwen

Duurzame bouwmaterialen


De vraag naar duurzame bouwmaterialen is de afgelopen jaren langzaam maar gestaag gegroeid. Naast milieuoverwegingen zijn er verschillende andere voordelen aan het gebruik van deze materialen. Het is dringend nodig om het bewustzijn van deze materialen en hun voordelen te vergroten, aangezien dit de massale toepassing van duurzame materialen in de bouwsector verder zal aanmoedigen. Op de lange termijn zal dit uiteindelijk de impact op het milieu verminderen en een betere planeet creëren. Er zijn veel bedrijven die mensen bewust willen maken dat bouwen met duurzame bouwmaterialen de toekomst zal en moet zijn. Ze beseffen dat als er niets wordt gedaan, de klimaatverandering een aanzienlijke negatieve impact op iedereen zal hebben. Een schoolvoorbeeld van zo’n bedrijf is Bouwmarktnederland.nl, leverancier van duurzame bouwmaterialen.

Pandemie

In het afgelopen decennium zijn ‘groen’ en ‘duurzaam’ in de meeste industrieën nieuwe concepten geworden. Terwijl de wereldwijde pandemie de wereld overspoelt en alle landen dwingt tot lockdown, neemt ook de behoefte aan milieuvriendelijkheid toe. Nu de meeste industrieën op instorten staan, is de luchtvervuiling sterk verminderd. Dit heeft geresulteerd in een schoner milieu en heeft ook de wereldwijde bouwsector ertoe aangezet om het gebruik van milieuvriendelijke materialen te heroverwegen om de negatieve impact op de planeet te verminderen.

Groen gebouw

“Groene gebouwen” (gemaakt van duurzame materialen) bestaan ​​al een tijdje, maar zijn pas sinds kort breed geaccepteerd. Groene gebouwen staan ​​bekend om het maximaliseren van het behoud van hulpbronnen en het minimaliseren van de negatieve impact op het milieu. Bovendien brengen deze materialen de veiligheid, kwaliteit en andere essentiële eisen van een solide constructie niet in gevaar. Vaak wordt aangenomen dat hele gebouwen achteraf moeten worden aangepast om ze duurzamer te maken, maar dit is niet altijd waar. Sommige onderdelen vervangen door duurzame bouwmaterialen is vaak een goede stap richting een groenere toekomst. Denk bijvoorbeeld aan het vervangen van uw gevel door een duurzame gevelbekleding. Keralit gevelbekleding is een goed en vooral duurzaam alternatief, het is een kunststof variant van gevelbekleding en vele malen duurzamer dan zoiets als houten gevelbekleding.

Idealiter zijn gebouwen volledig ecologisch, biobased en circulair. Maar woningen met duurzaamheid in het achterhoofd zijn in ieder geval al groener dan traditionele gebouwen. Ook in bestaande bouw kun je veel doen om je woning te verduurzamen, zoals energiezuinige installaties, zonnepanelen, warmtepompen en isolatie.

Duurzaamheid in de architectuur betekent dat materialen worden gebruikt en gewonnen met een minimale impact op mens, maatschappij en milieu. Ook de levensduur van bouwmaterialen is belangrijk. De bouw heeft een impact op de uitputting van hulpbronnen, het gebruik van energiebronnen en milieuvervuiling.