Slaapkamer

Waar moet je op letten bij het kopen van een dekbed?


Het hebben van het juiste bed is belangrijk. Dat komt omdat goed slapen van groot belang is voor een goede gezondheid. Verschillende onderdelen van het bed moeten passen bij jouw lijf en jouw wensen. Het matras moet niet te hard zijn maar ook zeker niet te zacht en er moet een goed en stevig onderstel onder zitten. Maar heb je er ooit eens rekening mee gehouden dat het hebben van een goed dekbed net zo belangrijk is als een goed matras? Een goed dekbed zorgt ervoor dat jij beter slaapt en uitgerust wakker wordt. Het dekbed moet warmte bieden in de winter en in de zomer moet een dekbed juist niet te warm en verstikkend zijn. Echter, het aanbod in dekbedden is groot waardoor het kopen van een dekbed lastig kan zijn. Daarom heeft Matrasshop.com verschillende tips voor het kopen van een dekbed.

dekbed aanschaffen

De verschillende maten dekbedden

Ieder mens heeft weer andere slaapgewoontes. Daarom is het belangrijk om een dekbed te vinden wat goed bij je past. Om te beginnen is het belangrijk om te bepalen of je graag onder een éénpersoons dekbed of samen met je partner onder een tweepersoons dekbed slaapt. Wanneer je beide dezelfde slaapgewoontes hebt kan je prima samen onder een deken slapen. Maar als er één van de twee veel draait of het sneller koud heeft dan de ander, kan het verstandig zijn om beide een apart dekbed aan te schaffen. Zo kunnen jullie beide optimaal je rust pakken.

De standaardmaat van een tweepersoons dekbed is meestal 200 bij 140 cm. Maar, mocht je een afwijkende maat willen dan is dit ook mogelijk. Er bestaan tegenwoordig zelfs dekbedden van 220 bij 240. Meestal wordt er aangeraden om te zorgen dat het dekbed nog een stukje, van ongeveer 20 tot 30 cm, over de zijkant van het bed hangt. Heb je een lichaamsomtrek van meer dan 100 cm? Dan kan je beter een breder dekbed aanschaffen. Bij een lengte groter dan 1.80 cm kan je ervoor kiezen om een dekbed van 220 cm te kopen. Zo kan jij veel beter slapen. Een dekbed schaf je vaak één keer aan voor een langere periode. Daarom kan je soms beter iets meer investeren in de juiste maat dekbed. Een goede nachtrust is tenslotte erg waardevol! Gelukkig is het prijsverschil tussen grote en kleine dekbedden meestal niet heel groot.

Donsdekens in verschillende warmteklassen

Donsdekens bestaan in vier verschillende warmteklassen. Voor elk seizoen is er weer een ander dekbed beschikbaar. De klassen lopen op van zomer naar winter. Dus een klasse 1 is een dekbed geschikt voor in de zomer terwijl klasse vier een winter dekbed is. Hoe hoger het cijfer hoe beter het dekbed isoleert. Hou bij het maken van de juiste keuze ook rekening met de temperatuur in de slaapkamer. Het beste is om de slaapkamer fris te houden en te kiezen voor een deken die voldoende isoleert.

Donsvulling in verschillende soorten

Wil je graag een dekbed die voor 100 procent uit dons bestaat? Of toch liever een mix van veren met dons? Elke vulling geeft weer een ander type warmte. Hoe meer vulling, hoe warmer het dekbed. Daarnaast wordt de kwaliteit van een dekbed bepaalt door: het type vogel waarvan het dons gemaakt is, de veerkracht van het dons en de grote van de veren.

Omhulsel van het dons

Het omhulsel van het dons wordt ook wel ‘tijk’ genoemd. Deze bestaat meestal uit katoen. Het katoen is op een fijne manier geweven zodat de dons goed bijeengehouden wordt. Een tijk van goede kwaliteit moet sterk zijn maar ook soepel en licht. Ook hierbij loont het om een goede kwaliteit aan te schaffen waarmee je een lange tijd plezier van zal hebben.

Bron:
https://www.matrasshop.com/dekbedden/winterdekbedden/
https://www.matrasshop.com/dekbedden/donzen-dekbedden/