Lekker wonen

Waar moet je aan denken bij het bouwen van een terrasoverkapping?

Door het wisselende weer in Nederland is het niet mogelijk om het gehele jaar gebruik te maken van je terras. Ook al is het warm weer, regen en wind kan ons toch binnen houden. Dit kun je oplossen door een terrasoverkapping te (laten) bouwen. Het kan om een hele simpele overkapping gaan, maar je kunt het ook zo luxe maken als je wilt. Er zijn enkele zaken waar je rekening mee moet houden.

Materiaal

De eerste keuze is vaak het soort materiaal wat je gaat gebruiken voor je terrasoverkapping. Hout is daarbij meestal de populairste keuze. Afhankelijk van de houtsoort is hout duurzaam en hout heeft een warme en gezellige uitstraling. Wil je de duurzaamheid verlengen of in stand houden, dan dien je een houten overkapping wel te onderhouden, zoals schilderen of beitsen. Je kunt ook voor aluminium kiezen. Dan heb je een sterke en vrijwel onderhoudsvrije overkapping. Metaal kan ook gebruikt worden. Ook dit is erg duurzaam en erg sterk, maar er zijn metaalsoorten die snel roesten. Dit kan je hele overkapping doen verzwakken.

Terraswanden

Normaliter is een overkapping geheel open. Je kunt ervoor kiezen om wanden de maken, zodat je geheel afgeschermd van de weersinvloeden van je terras kunt genieten. Je kunt ervoor kiezen om schuifdeuren te installeren zodat je desgewenst toch een open terras kun creëren. Ook moet je nadenken of je ook wanden aan de zijkanten wilt of dat je de zijkanten openlaat en of dit dan dichte wanden worden of glazen wanden, zodat je toch een open look houdt.

Dak

Het dak kun je ook zo luxe maken als je wilt. Je kunt voor eenvoudige golfplaten gaan. Je moet er dan rekening mee houden dat golfplaten onder invloed van de weersomstandigheden niet zo lang meegaan. Wil je een open ruimte creëren en ook zon op je terras hebben, dan kun je voor een glazen dak kiezen. In plaats van glas kun je kiezen voor polycarbonaat. Dit is veel lichter dan glas en laat ook voldoende licht door. Desnoods kun je voor een donkere kleur polycarbonaat kiezen, wat dient als zonwering.

Verlichting en verwarming

Om ook ‘s avonds in het donker van je terrasoverkapping te genieten heb je licht nodig. Tl-verlichting is heel handig, maar absoluut niet gezellig. Daarom kun je ook kiezen uit de vele soorten verlichting die wel gezellig zijn, bijvoorbeeld in de vorm van lantaarntjes. Ook kan het ‘s avonds koud zijn. Het kan handig zijn om aan het plafond dan een terrasverwarming te installeren.