Verbouwen

Veilig werken tijdens de verbouwing op hoogte


Stel je gaat verbouwen. Weet je dan wel dat de risico’s nadrukkelijk op de loer liggen. Dus moet je een groot aantal zaken goed in orde hebben om de risico’s zo veel mogelijk te beperken. Bovendien heb je ook te maken met de wet- en regelgeving.

Zeker op hoogte is valbeveiliging strikt noodzakelijk

Werkgevers en pandeigenaren – en Vereniging van Eigenaren- zijn verantwoordelijk als er verbouwd gaat worden en zijn dus verplicht om middelen beschikbaar te stellen die de veiligheid moeten waarborgen. Zeker als op hoogte gewerkt moet worden, moet er nadrukkelijk aan valbeveiliging gedaan worden. De voorkeur wat deze beveiliging betreft ligt overigens op collectieve beveiliging. Slechts onder strike voorwaarden mag ook voor individuele valbeveiliging gekozen worden.

Het gevaar ligt op hoogte

Bij verbouwingen ligt het gevaar ook met name op hoogte. Een misstap, en er kunnen echt heel vervelende zaken gebeuren. Daarom is het bij wet verplicht om werkzaamheden die op een hoogte van 2,5 meter of hoger uitgevoerd worden, middels valbeveiligingsvoorzieningen uitgevoerd moeten worden. Soms is zelfs al dergelijke beveiliging noodzakelijk bij lagere hoogten. Er is pas sprake van een goed beveiligingsniveau als het valgevaar onder alle omstandigheden tijdens elk verblijf op hoogte wordt beheerst.

Zo veilig mogelijk werken

Individuele valbeveiliging mag onder meer gebruikt worden bij dakinspecties en dakopnames, bij periodiek reinigend onderhoud, bij reparaties, niet zijnde algehele vervanging van dakbedekkingslagen en het plaatsen van collectieve voorzieningen tegen valgevaar. Valbeveiligingsonderdelen zijn onder meer mobiele ankerpunten, dakborgpunten, lijnsystemen, hekwerken, kooiladders en bordessen en ook persoonlijke beschermingsmiddelen. Altijd krijg je bij dergelijke materialen advies om zo veilig mogelijk op hoogte te kunnen werken. Werk je structureel op hoogte, dan is het wellicht verstandiger een training te volgen.

Altijd veilig werken, zowel thuis als op het werk

Wil je wat betreft valbeveiliging een partij die met je meedenkt over de veiligheid, kies dan voor eyecatchersafety. Zij bieden je kwalitatief hoogwaardige valbeveiligingssystemen die voldoen aan de Europese normen en getest en gecertificeerd zijn door DEKRA Exam GmbH. Daarnaast krijg je uiteraard steeds het beste advies over hoe je de valbeveiligingssystemen het best kunt gebuiken. Met deze partner is het gewoon altijd veilig werken.