Tuinen

Nuttige tips en adviezen voor het onderhouden van kunstgras


Het kopen van kunstgras is een van de beste beslissingen die je kunt maken. Wie kiest voor kunstgras kopen maakt het tuinieren voor zichzelf een stuk eenvoudiger. Kunstgras gaat namelijk lang mee, hoeft niet te worden gemaaid en ook onkruid verwijderen is niet nodig. Verder zorgt een kunstgrastuin ervoor dat je altijd een strak en fraai gekleurd groen gazon hebt. Verder heb je met kunstgras minder risico op hooikoorts en andere allergieën en kun je jouw kids met een gerust hart op kunstgras laten spelen en ravotten. Ondanks deze reeks gemakken heeft kunstgras, hoe minimaal misschien ook, wel enig onderhoud nodig. Maar welk soort onderhoud precies? En hoe pak je het onderhouden van kunstgras op een goede manier aan? Onze tips en adviezen voor het in goede conditie houden van kunstgras helpen je verder!

1. Maak het kunstgras periodiek goed schoon
Tuinafval dat op het kunstgras terechtkomt, moet zo nu en dan verwijderd worden. Denk hierbij aan boomblaadjes, kleine takjes en bloesem. Een beetje bladafval kan geen kwaad, maar als de kunstgrasmat helemaal vol ligt met plantenresten en bladafval bestaat er kans op het ontkiemen van onkruid op het kunstgras. Ligt er kattenpoep of andere dierenpoep op het kunstgras, verwijder deze dan ook voor een goede hygiëne. Spoel de restjes dierenuitwerpselen ook goed weg met water.

2. Goed borstelen met een harde bezem
Wanneer er regelmatig op het kunstgras gelopen of gespeeld wordt, is het nodig om het gras regelmatig goed op te borstelen. Hierdoor houd je de grassprieten in een goede staat en blijven ze beter overeind staan. Door eerst met de grasrichting mee te vegen, kun je afvalresten en troep verwijderen. Hierna veeg je in de tegenovergestelde richting terug om de grassprieten goed overeind te krijgen.

3. Periodiek groot onderhoud van kunstgras
Het is aan te raden om eens in de maximaal vijf jaar de kunstgrasmat een grote onderhoudssessie te geven. Dit houdt in dat het gras helemaal schoongemaakt wordt met een geschikte schoonmaakmiddel. Verder is een belangrijk aandachtspunt tijdens deze APK het goed inzanden – zoals deze aanpak genoemd wordt – van het kunstgras. Hierbij wordt een dun en versterkend laagje zand over het kunstgras uitgestrooid, zodat de kunststof grassprieten beter overeind blijven staan.

4. Uitbesteden onderhoud is ook mogelijk
Een tuinier of hovenier het onderhoud van jouw kunstgras laten uitvoeren is ook mogelijk. Maar gezien het beperkte onderhoud dat kunstgras nodig heeft en de eenvud, is het natuurlijk in financieel opzicht voordeliger om dit zelf op te pakken.