Verbouwen

Je houten trap onderhouden, hoe pak je dat aan?

Heb je ook zo’n prachtige houten trap? Veel oudere huizen beschikken over een houten trap, maar ook bij nieuwbouwhuizen laten mensen vaak een houten trap installeren vanwege de natuurlijke uitstraling. Bovendien heeft hout veel mogelijkheden. Je kunt het afwerken in een kleur naar keuze of de natuurlijke kleur behouden. Je wilt je houten trap mooi houden, maar hoe doe je dat?

Schoonhouden van de trap

Stof of viezigheid op je trap werk je weg met een droge of lichtvochtige doek. Je doek mag niet te nat zijn, omdat het vocht dan in het hout trekt. Je loopt dan kans dat het hout uitzet, verkleurt of vervormt. Gebruik een zachte doek, want je wilt krassen op het hout voorkomen. Laat schoonmaakmiddelen achterwege, want de agressieve ingrediënten kunnen de trap aantasten.

Onderhoud van een houten trap

Ook al ga je nog zo voorzichtig om met je houten trap, het vereist het wel enig onderhoud. Er wordt dagelijks meerdere keren op gelopen en op een gegeven moment zie je wat slijtageplekken. Het is verstandig om je trap elk jaar licht op te schuren en vervolgens af te werken met olie of lak van Cetabever.

Olie of lak?

Je trap behandelen met olie of lak is een kwestie van smaak. Cetabever heeft beide soorten in het assortiment. Met olie blijft de natuurlijke houtkleur behouden. Je trap kleurt iets donkerder, zodat kleine beschadigingen minder opvallen. Met olie kan je ook krassen herstellen. Transparante lak zorgt niet voor een donkere verkleuring en met Cetabever trappenlak wordt je trap zelfs anti-slip, dat is helemaal handig. Lak is bovendien erg geschikt voor intensief gebruik. Heb je een druk gezin en banjert iedereen de hele dag de trap op en af? Kies dan vooral voor lak. Wil je een meer natuurlijke uitstraling? Dan kies je voor olie. Voordat je aan de slag gaat, schuur je het oppervlak en maak je de trap stofvrij.
Neem de tijd om je trap te onderhouden, je hebt er jaren plezier van.