Lekker wonen

Van boom tot lounge set


De zomer komt er weer aan, heerlijk in de tuin zitten is dan een must. Een zelfgemaakte lounge set van hout is dan ook ideaal voor de zomer. Bij het maken van meubelen (zowel binnen als buiten) is het raadzaam om houten panelen te gebruiken. Houten panelen zijn rechthoekige stukken hout met een vaste afmeting en vaak al klaar voor gebruik. Massieve panelen voor meubelen, zijn panelen die volledig uit hout bestaan.

Maar hoe worden panelen van hout nu eigenlijk gemaakt?

Wanneer bomen gekapt worden, worden de stammen gezaagd, waarna het naar de houtzagerij gaat. Vervolgens worden ze op lengte en dikte gesorteerd. De stammen worden geschild, zodat het schors van de stam wordt verwijderd. In de zagerij worden de stammen door een lazer nauwkeurig opgemeten op lengte, dikte en kromming. Op deze manier weten ze precies hoeveel planken er uit een boomstam gezaagd kunnen worden. Het is daarbij de kunst om zoveel mogelijk planken uit een boomstam te halen, zonder zoveel mogelijk hout te verliezen. De zaagmachine zorgt ervoor dat de reepjes van de zijkant afgezaagd worden. Vervolgens wordt de stam uitgevreesd, de hoekjes worden er afgehaald en daarna worden de eerste planken afgezaagd. Op deze manier blijft er een dikke balk over waaruit planken gezaagd kunnen worden. Nadat de kwaliteitscontrole heeft plaatsgevonden, worden vervolgens de planken opgestapeld, met latjes er tussen, zodat het hout kan drogen. Nadat het hout goed gedroogd is, kan het bewerkt worden.
Het rest hout wordt ook nog gebruikt; de boomschors wordt gebruikt voor compost. Van het zaagsel en de houtsnippers worden spaanplaten gemaakt of gebruikt in de elektriciteitscentrale, om stroom van te maken.