Tuinen

Tuindouche iets voor jou?

Met een tuindouche krijg je de coole kick in je tuin. Want waar anders dan in uw eigen tuin kunnen de zomerse temperaturen het beste verdragen worden? Maar ook zonder grote inspanning zult u al snel verlangen naar een koele verfrissing, zowel van binnen als van buiten. Voor kinderen kan het nog makkelijk zijn: een gazonsproeier, een waterslang of een kikkerbad zorgen voor puur plezier. Een volwassene zou graag wat meer comfort willen. Helaas biedt niet elke tuin voldoende ruimte voor een zwembad (wat ook enige onderhoudskosten met zich meebrengt).

Een tuindouche is een goedkope en ruimtebesparende optie, wat ook het voordeel heeft dat het waterverbruik aanzienlijk lager is dan bij een zwembad. De frisse ervaring voelt minstens zo goed.

Welke verschillende modellen beschikbaar zijn, welke soorten installatie mogelijk zijn, hoe tuindouches kunnen worden geïnstalleerd met behulp van de doe-het-zelf-methode, waar u op moet letten en nog veel meer – hier in dit artikel.

Tuindouches – voor elk wat wils

De tuindouche heeft zich ontwikkeld tot een echt trendproduct. Het assortiment is divers en varieert van eenvoudige, laaggeprijsde aanbiedingen van bouwmarkten of discounters tot uitvoerig afgewerkte designmodellen van roestvrij staal of hardhout. Deze kunnen verschillende straalsoorten hebben zoals regen, effect, massage of nevelstraal. Klinkende namen als Amazonas Rain of Raindance zijn bedoeld om het plezier nog verder te vergroten.

De drie soorten tuindouches

Natuurlijk willen de fabrikanten van tuindouches een zo groot mogelijk klantenbestand aanspreken, en zo kan worden uitgelegd dat een tuindouche vanuit marketingoogpunt niet zomaar een douche of douchekop kan worden genoemd.

Maar als het gaat om de basis, zijn er drie soorten tuindouches:

  • Koude douches
  • Douches met warmwateraansluiting
  • Zonne-douches

De koude douche

Zeker de meest voorkomende en meest economische oplossing als het gaat om koeling en verfrissing in de eerste plaats. Deze zijn verkrijgbaar als verlengstuk van de waterslang en kunnen eenvoudig worden aangesloten met adapters.

De douche met warm water

Misschien waardeert u een beetje meer comfort en voelt u de wens om een warme douche te kunnen nemen? Geen probleem: met de eigen warmwatervoorziening of elektriciteit kan een tuindouche ook voor warm water zorgen.

Als u een geschikte aansluiting heeft, kan het warme water rechtstreeks via de huisaansluiting worden verkregen.  De warmwatertuindouches kunnen worden aangesloten op een slang of een waterleiding, afhankelijk van het model.

U kunt ook een directe boiler op de koudwaterleiding aansluiten en niets staat uw warmwaterplezier in de weg (mits u over elektriciteit beschikt).

Een mengkraan zorgt dan voor nog meer comfort. Of het nu gaat om een verfrissende afkoeling of een warme douche – met een ééngreeps mengkraan bepaalt u zelf welke watertemperatuur voor u comfortabel is.

De zonnedouche

Maar de meest moderne en milieuvriendelijke optie is waarschijnlijk de zonnedouche. Maak gebruik van de kracht van de zon en de innovatieve technologieën van de zonnedouches. Vooral in tuinen waar weinig of geen elektriciteitsaansluitingen zijn, kunt u zich onafhankelijk maken met mobiele zonnedouches.

Het is vooral belangrijk om de watertanks te plaatsen op een plaats die zo lang mogelijk wordt verwarmd en waar veel zon is. De huidige modellen die op de markt verkrijgbaar zijn, zijn allemaal in staat om op de juiste locatie een maximale watertemperatuur tot 60 °C te bereiken. Als je bedenkt dat watertemperaturen tussen 37° en 39°C voor de meeste mensen als aangenaam worden beschouwd, kun je met behulp van een mengkraan de juiste temperatuur bereiken.

Het tankvolume bepaalt hoe lang het doucheplezier duurt. Relatief kleine zonnedouches van 35 liter, met een kraan en mengkraan, zijn voldoende voor meerdere personen om te douchen – maar slechts voor korte tijd.

Je hebt meer tijd onder een zonnedouche met 40 liter. U kunt shampoo en zeep losjes aanbrengen en weer afspoelen (hoewel u het grondwater vervuilt als er geen drainage is). De douches op zonne-energie met de grootste tanks hebben een inhoud van maximaal 75 liter. Dit betekent puur doucheplezier.

De voordelen van de zonnedouche samengevat: Je hebt een bijna gratis energiebron en betaalt alleen de kosten van koud water. Bovendien beschermt u het milieu met regeneratieve energieën. Dit wordt gecompenseerd door de mogelijk kortere douches.