Lekker wonen

Toekomst duurzaam energie


Het is bij iedereen inmiddels al bekend, de aarde warmt flink op en als wij zo door gaan word het alleen maar erger. Als de aarde al een paar graden warmer wordt heeft het grote gevolgen voor iedereen. De wereldtop heeft inmiddels besloten dat er wereldwijd een harde maatregel moet komen. Er zijn diverse afspraken gemaakt met de landen die grootste milieu vervuilers zijn. Zo heeft de EU een milieudoelstelling waaraan iedereen moet houden. Gebeurd het niet dan volgt er een flinke boete.

Milieu doelstelling Nederlandpelletkachel

Nederland heeft als doel om er voor te zorgen dat er 16 procent van onze energie word opgewerkt uit duurzame energiebronnen. Deze doelstelling moet worden gehaald in 2020. Momenteel zijn de cijfers nog zorgwekkend, want Nederland zit momenteel nog maar op dit moment op 9%. Kortom er is nog veel werk te doen. Als wij kijken naar onze buren Duitsland die zitten inmiddels al op 25 procent. Kortom de overheid moet meer invloed gaan uitoefenen op bedrijven en consumenten.

Subsidie

De overheid probeert met diverse subsidies mensen te stimuleren om voor duurzame energie te kiezen. Zo kun je bijvoorbeeld subsidie krijgen voor pelletkachels, zonnepaneel en windmolens. Deze subsidies zijn nodig omdat de kosten om deze producten aan te schaven nog erg prijzig zijn. Energieleveranciers hebben inmiddels ook de helpende hand aangeboden. Wanneer je meer duurzame energie opwerkt dan dat je verbruikt kun je wat je overhoud aan energie aan de energieleverancier geven voor een vergoeding. Er zijn een projecten gestart waarbij aanpassingen aan je huis kunt laten doen zodat je minder energieverbruikt. Alleen deze kosten worden niet gelijk door jou betaald maar deze kosten halen ze af van je energiekosten. Dus stel dat je maandelijks een energie rekening hebt van 200 euro. Na de aanpassingen aan je huis is dit nog maar 100 per maand. Je blijft dan 200 euro per maand betalen alleen je lost nu per maand 100 euro af voor de kosten die zijn gemaakt voor aanpassingen aan je woningen.   

Duurzaam wonen

Energie moet in de toekomst vooral komen van water en licht. Daarnaast word er gekeken naar de mogelijkheden waarbij de consument zelf energie gaat wekken. Zoals het nu al een beetje gebeurd met Zonnepanelen en Pelletkachel. Windenergie biedt in Nederland ook veel mogelijkheden zo zijn er plannen om een windpark te bouwen in de Noordzee. Een windpark kan een groot aantal bewoners voorzien van energie.