Verbouwen

Tips voor tijdens en na het klussen


We brengen met zijn allen nog steeds veel tijd thuis door, waardoor we zien dat er daar veel geklust wordt. Zaken waar je je eerst niet aan stoorde, vallen nu ineens op omdat je meer thuis bent. Daarnaast heb je natuurlijk wat meer tijd om handen en kun je dus makkelijker bepaalde klusjes oppakken. Als je gaat klussen dan kunnen bepaalde tips je enorm vooruit helpen en de klus ook duurzamer maken. Wist jij bijvoorbeeld dat er ook hersluitbare kabelbinders (tyraps) bestaan? Deze gaan lang mee, in tegenstelling tot hun voorlopers die je maar één keer kon gebruiken. Lees voor andere tips snel verder!

Cementresten en cementsluier verwijderen

Opgedroogde cementresten zijn vervelend omdat ze erg hardnekkig zijn en vragen om een specifieke behandeling. Hoe eerder je erbij bent, hoe makkelijker het zal zijn om de cementresten of mortelresten te verwijderen. Cementsluier kan ook vervelend zijn om schoon te maken, dit is namelijk het dunne laagje voegmortel dat achter kan blijven na het voegen van wand- of vloertegels.Het vormt een waas over de tegels en versluiert het aanzicht.  

Azijn

Cement op een vloer lost op in zuur. Gebruik daarom altijd azijn hiervoor en wees extra voorzichtig met kalkhoudende steensoorten, zoals marmer. Marmer kan aangetast worden door zuur. Ook siliconen randen in bijvoorbeeld een badkamer kunnen beschadigen door het azijn. Probeer de cementresten of mortelresten te verwijderen met één deel azijn en één deel warm water. Vervolgens borstel je deze oplossing op het oppervlak. Laat het even inwerken, en spoel het daarna af met schoon water.

Siliconenkit er weer goed uit laten zien

Soms is het nodig om oude randen van siliconenkit te verwijderen, zeker als deze beschimmeld zijn, loslaten of verkleuren en er daardoor lelijk uit gaan zien. Het verwijderen van siliconenkit gaat over het algemeen het snelst met een goede kitverwijderaar. Let wel goed op of de verwijderaar ook voor de betreffende ondergrond geschikt is. Je kunt een glasschraper of stanleymes gebruiken om kit te verwijderen. Hierbij moet je wel voorzichtig te werk gaan en zorgen dat de onderliggende materialen zoals tegels niet beschadigt worden.

De voegen in de badkamer schoonmaken

Een schone badkamer is prettig en hygiënisch. Door dagelijks gebruik verkleuren de voegen. Door de voegen goed schoon te maken kunt u de voegen wit maken én zo lang mogelijk wit houden. De manier van schoonmaken hangt af van het vuil. Denk aan stof, zeepresten, kalkaanslag en natuurlijk schimmel. Gebruik een sprayflacon met schoonmaakazijn en water om de voegen weer netjes te krijgen. Schoonmaakazijn helpt tegen vuil en kalkaanslag in de badkamer. Spuit de voegen in, laat 30 minuten inwerken en haal daarna een spons over de voegen. Spoel goed af met warm water. Let op: niet gebruiken op natuursteen.