Slaapkamer

Tips voor het kopen van een goed dekbed

Slapen is een belangrijk onderdeel van ons leven. Sterker nog: zonder voldoende nachtrust zijn we absoluut niet in staat om goed op school en/of werk te presteren. Over het algemene wordt een nachtrust van minimaal acht uur aangeraden. Daarbij is het natuurlijk ook belangrijk dat je op een goed bed slaapt en dat je gebruikt maakt van een comfortabel dekbed. Maar waar moet je nu eigenlijk op letten als je een goed dekbed wil kopen? Zijn er bepaalde belangrijke aspecten om op te letten? Kortom: wat zijn handige tips als je er eentje aan wilt schaffen?

Welk soort dekbed?

Het eerste wat je jezelf moet afvragen: welk soort dekbed wil je eigenlijk? Er zijn dekbedden die geschikt zijn voor de winter en anderen die juist weer in de zomer perfect zijn om te gebruiken. De laatste jaren zijn vooral all season dekbedden erg populair. Deze kun je eigenlijk het hele jaar door gebruiken. Ook het materiaal is belangrijk bij een dekbed. Bedenk dan ook vooraf al welk vulling je het liefste wil. ga je dons, wol of juist synthetische vulling. Als je snel zweet in bed is wol een aanrader, omdat dit vocht goed reguleert. Synthetische dekbedden zijn daarentegen weer erg goedkoop én onderhoudsvriendelijk, waardoor ze perfect zijn voor mensen die last hebben van huisstofmijtallergie. Als je op zoek bent naar een dekbed die voor goede ventilatie zorgt, kun je juist weer het beste voor een donzen vulling gaan.

Let op de spreiding

Nog een belangrijke tip: let vooral goed op de spreiding van het dekbed. Niets is zo vervelend als een dekbed waarbij de vulling niet goed verdeeld is. Vooral bij een donzen dekbed is die kans aanwezig. Synthetische en wollen vulling zal niet zo snel verschuiven. Let er ook op dat je eenvoudig kunt variëren wanneer het bijvoorbeeld warmer of kouder wordt. Denk daarbij bijvoorbeeld aan een dekbed die uit twee helften bestaat. In de winter maak je natuurlijk gebruik van beide helft, terwijl je in de zomer aan een enkele helft genoeg hebt. Als je last hebt van huisstofmijtallergie is het belangrijk om te weten of je de dekbedden kunt wassen en drogen en of ze eenvoudigweg in de wasmachine passen. Het moet bovendien op minimaal 60 graden gewassen kunnen worden.