Lekker wonen

Tips voor een perfecte parketvloer

Parketvloeren zijn er in vele soorten en maten. Door de manier van leggen, het patroon en de afwerking en de vele verschillende houtsoorten is er altijd een parket te vinden dat perfect in uw huis past. Of dat nu een klassieke uitstraling heeft of juist heel modern. Voor een kalme serene sfeer in uw huis kiest u bijvoorbeeld voor lichtkleurige houtsoorten als essen, white maple of beuken. Door het gebruik van exotische houtsoorten als tea, noten, merbau en jatoba creëert u eerder een mysterieuze sfeer. Met zoveel keuze kan het moeilijk zijn om vooraf te bedenken hoe het parket er bij u in huis uit zal zien. Geen paniek. Tegenwoordig kunt u met een foto van de ruimte terecht bij parketspecialisten. Ga daarvoor bijvoorbeeld naar www.martijndewitvloeren.nl. Door inventieve ontwerpprogramma’s kunnen zij u laten zien hoe uw kamer er komt uit te zien met het parket van uw keuze. Dat maakt de beslissing waarschijnlijk al een stuk gemakkelijker.

Parket zelf leggen of laten doen door een specialist?

Wanneer u een beetje handig bent is het mogelijk om zelf uw parketvloer te leggen. Om te beginnen is het handig om uit te rekenen hoeveel parket u nodig zult hebben voor de betreffende ruimte. Hiervoor meet u zowel de lengte als de breedte van het vertrek en vermenigvuldig deze twee uitkomsten. Reken daarbij nog 10% extra voor zaagverlies. Vervolgens bepaalt u het patroon. Bij het zelf leggen van parket wordt veelal gekozen om de planken in de lengte-of breedterichting te leggen. Visgraatpatroon kan ook maar dat is voor een leek al een stuk lastiger om zelf te leggen. Ook is het belangrijk dat de ondervloer volledig vlak is. Laat het parket voordat u begint tenminste 48 uur in de verpakking liggen in de ruimte waar het komt. Liefst horizontaal. Zo kan het parket acclimatiseren en trekken er geen planken krom. Twijfelt u of u de vloer zelf gaat leggen? Op youtube kunt u verschillende instructiefilmpjes vinden en bekijken hoe het parket leggen in zijn werk gaat. Bij moeilijkere motieven als visgraat of Hongaarse punt is het wellicht beter de klus uit te besteden aan een specialist.

Duurzaam en gemakkelijk te onderhouden

Een parketvloer van Martijn de Wit Vloeren is zeer duurzaam en gaat bij goed onderhoud vele jaren mee. Wanneer het parket er na meerdere jaren toch minder goed uit gaat zien kan een schuurbeurt wonderen doen. Uw vloer ziet er daarna gegarandeerd. weer zo goed als nieuw uit. Elke dag even met de stofzuiger over de vloer en wekelijks een dweilbeurt met een licht vochtige doek houden uw parketvloer is een prachtige conditie. Het dweilen kunt u combineren met een conditioner of speciale natuurzeep. Dit voegt een extra beschermingslaagje toe aan het parket. Het wordt aangeraden om uw parket één keer per jaar in de was te laten zetten. Dit kunt u zelf doen maar uiteraard kunt u hiervoor ook terecht bij uw parketspecialist. Met deze tips kunt ook u jarenlang genieten van de perfecte parketvloer in uw huis