Verbouwen

Tips om een verbouwing zo goed mogelijk aan te pakken


Je gaat niet zomaar over één nacht ijs wanneer je besluit je woning te gaan verbouwen. Heb je uiteindelijk de knoop doorgehakt, dan wil je dat ook zo zorgvuldig mogelijk aanpakken. Een woningverbouwing is geen dagelijkse kost en daarom zien sommigen al gauw door de bomen het bos niet meer. Een goede planning, waarin je budgetten, tijdsbestekken en de benodigde materialen beschrijft, staat aan de basis. Maar er is nog meer. De onderstaande tips dragen bij aan een soepel verbouwproces. 

Regel je financiën en je vergunningen

Tja, het ligt zo voor de hand, maar toch gaan veel mensen er uit enthousiasme vaak aan voorbij. Wie de knoop heeft doorgehakt, ziet zichzelf al helemaal zitten in zijn nieuwe woonkamer. Maar voordat het zover is, gaan daar nog heel wat stappen aan vooraf. Zo dien je eerst je bestedingsruimte te bepalen. Ga je de kosten berekenen, houd dan ook rekening met álle kosten. Dus ook de sloopkosten, de elektrische installaties en de bedragen die je betaalt voor het eventueel aanvragen van vergunningen. 

Neem genoeg tijd, een verbouwing hoeft echt geen haast te hebben

Het klinkt misschien logisch, maar de praktijk leert dat het huizenbezitters maar niet snel genoeg kan gaan wanneer ze eenmaal aan een verbouwing beginnen. Ze willen simpelweg hun wensen of misschien wel hun droomhuis gerealiseerd zien worden. Haastige spoed is zelden goed, luidt echter het gezegde. Een advies dat we ook hier ten harte moeten nemen. Want voor een goede uitvoering is nou eenmaal tijd nodig. 

Schakel een deskundige in voor een bouwkundige opname

Laat een bouwkundige opname van je woning maken door een professioneel bureau. Van Alfen Ingenieurs is zo een onafhankelijk advies- en ingenieursbureau dat je daarbij kan helpen. Het doel van een bouwkundige opname is het vastleggen van de bestaande staat van je woning. Dit geeft je een stukje bescherming en de aannemer waarmee je uiteindelijk in zee gaat houvast betreffende de punten die extra aandacht verdienen. Vraag bij de zoektocht naar een aannemer altijd diverse offertes aan en stel je op de hoogte van de geldende prijzen. 

Investeer in energiebesparing

Nu je toch bezit bent, is dit misschien ook wel het moment om te beslissen over de mogelijke manieren van energiebesparing in je woning. Aannemers krijg je nu toch al over de vloer. Bij energiebesparing kun je denken aan het vernieuwen van het verwarmingssysteem en het aanpassen van de ventilatievoorziening. Pak je ook dit goed aan, dan zie je het effect van deze aanpassingen na het afronden van alle werkzaamheden direct terug in je energierekening. 

Subsidies en andere maatregelen die verduurzaming aantrekkelijker maken

Eerlijk is eerlijk, het toepassen van energiebesparende maatregelen is een flinke investering. Gelukkig kom je vaak in aanmerking voor subsidies wanneer je je woning wilt gaan verduurzamen. Ook kun je profiteren van belastingvoordelen of kun je een zogeheten ‘energiebespaarlening’ met een daarbij passende rente afsluiten. Sommige subsidies zijn landelijk, andere verschillen per gemeente. Ga dus zeker na welke mogelijkheden er bestaan om die verduurzaming goedkoper te maken.