Lekker wonen

Thuis ontspannen met de sauna


Zeker nu de herfst weer is begonnen, is de sauna een geliefde plek om de warmte op te zoeken. Daarnaast doet een regelmatige saunagang in dit seizoen wonderen voor je weerstand, die door het gure weer een behoorlijke dip kan oplopen. Hoe lekker is het dan als je thuis je eigen sauna hebt en er niet voor de deur uit hoeft?


Het kopen van je eigen binnensauna is toegankelijker dan ooit. Praktische bezwaren als ruimte en geld behoren tot de verleden tijd, aangezien het aanbod van kleine, voordelige sauna’s enorm is. Bent u geïnteresseerd in uw eigen binnensauna? In dit artikel vertellen we waar je op moet letten.

Ruimte

Was een gebrek aan ruimte voor een eigen sauna voorheen nog een bekende dealbreaker, tegenwoordig kun je een sauna al kwijt op slechts één vierkante meter. Daarnaast kunnen sauna’s ook volledig op maat geleverd worden, zodat hij altijd past. Wie wat ruimte in huis overheeft, heeft dus al gauw een goeie plek voor een eigen binnensauna. De meeste kleine sauna’s passen daarnaast prima in je badkamer. Bijkomend voordeel hiervan is, dat je al met een paar passen in de douche staat om na een intensieve saunagang even lekker af te koelen. Voor wie ook geen ruimte heeft in de badkamer, zijn er zelfs sauna/douche combinaties beschikbaar: een sauna en douche ineen.

Blijft de ruimte in je woning toch een probleem, maar beschik je wel over een ruime tuin, dan is een buitensauna misschien wel de oplossing. Voordeel van een dergelijke sauna is dat je na het zweten direct de verkoelende buitenlucht instapt om tot rust te komen.

Soort sauna

Is het formaat van de sauna geen issue, dan kun je meer aandacht stoppen in het kiezen van het juiste type sauna. Er zijn er namelijk nogal wat: Finse sauna’s, infraroodsauna’s, korte golfsauna’s, lange golf sauna’s, et cetera.

Voor een rustige, ontspannen saunagang kun je het best gaan voor een Finse sauna. Deze traditionele sauna is bedoeld om je te kalmeren met behaaglijke warmte. Een infraroodsauna daarentegen produceert intense warmte die je hele lichaam van binnenuit opwarmt. Ideaal voor het bestrijden van spier- of gewrichtspijn. Wie het lastig vindt om tussen deze twee sauna’s een keuze te maken, kan ook kiezen voor een combisauna. Een dergelijke sauna bevat zowel infraroodstralers als een Finse kachel, zodat in dezelfde cabine van twee typen sauna’s geprofiteerd kan worden.