Lekker wonen

Tapijt of een houten vloer?

Bij de keuze voor een nieuwe vloer komen de opties voor tapijt of een houten vloer vaak als eerste boven. Houten vloeren zijn tegenwoordig in allerlei soorten en maten verkrijgbaar en ook tapijt kun je in verschillende soorten krijgen. De keuze voor tapijt of een houten vloer is vooral afhankelijk wat je zelf het prettigste vind. Vind je het heerlijk om een warm tapijt onder je voeten te voelen of is juist het gemakkelijke onderhoud van een houten vloer belangrijker voor jou?

Tapijt

Tapijt wordt al eeuwenlang gebruikt als een vloerbedekking. Het geeft een warme en luxe uitstraling en er zijn vele soorten tapijt. De bekendste soorten tapijt zijn laagpolig en hoogpolig tapijt. Hoogpolig tapijt is heel warm en zacht en laagpolig juist weer gemakkelijker om te onderhouden. Ook zijn tapijten in vrijwel elke kleur of motief verkrijgbaar die je maar wenst. Tapijt is ook in vrijwel elke ruimte in huis toepasbaar, behalve de badkamer. Daarnaast heeft tapijt een isolerende en geluiddempende werking.

Nadelen heeft een tapijt ook. Hoogpolig tapijt is vrij lastig om te stofzuigen en wanneer je gevoelig bent voor stofallergie dan is hoogpolig tapijt geen goed idee. Ook als je huisdieren hebt is tapijt niet zo’n goed idee, want haren van huisdieren zijn moeilijk te verwijderen. Daarnaast zijn vlekken op een tapijt heel moeilijk te verwijderen.

Houten vloer

Er zijn veel verschillende soorten houten vloeren verkrijgbaar. Een hele duurzame en ijzersterke vloer is een massief houten parketvloer. Half massief kan ook, dan is enkel de toplaag van massief hout en het is vele malen goedkoper. Een nadeel van massief houten vloeren is dat ze om de zoveel jaar opgeschuurd en gelakt of geolied moeten worden. Wil je dit probleem omzeilen dan is laminaat een goed idee. Laminaat is sterk, ziet er mooi uit en onderhoud bestaat uit enkel stofzuigen en dweilen. Let wel op dat een houten parketvloer gevoeliger is voor temperatuurwisselingen. Dit is vooral van belang bij het leggen van een houten vloer omdat de vloer kan krimpen of uitzetten. Je moet dus de randen wel vrijhouden om de houten parketvloer de ruimte te geven. Vloerverwarming bij houten vloeren kan wel, maar is lastig, ook weer omdat het hout kan uitzetten of krimpen. Bij een vloerverwarming moet je de luchtvochtigheid in je huis goed kunnen regelen.