Lekker wonen

Steeds meer sloten per huishouden


Honderden jaren geleden waren sloten vrijwel onbetaalbaar. Elk slot moest met de hand door de smid worden gemaakt, evenals elke sleutel. Even de voor- en achterdeur van een slot voorzien en binnenshuis ook nog eens tal van sloten aanbrengen was dus geen optie. Veelal werden slechts kwetsbare en kostbare zaken van een slot voorzien. Denk hierbij aan de deuren van de huizen van de rijken, veelal de adel, poorten, cellen in de gevangenis, en ga zo maar door. Voor de gewone, gemiddelde burger was een slot vaak overbodig en vooral onbetaalbaar.

De opkomst van de sloten

In de negentiende eeuw kwamen sloten steeds meer in opkomst. Sloten werden vaak mede machinaal gemaakt, waardoor de prijzen sterk daalden. Ook werd er veel meer en meer internationaal gehandeld waardoor de prijzen van de grondstoffen ook lang niet zo hoog meer waren als ooit het geval was.

Een slotenmaker van Amstelveen vertelt ons dat steeds meer mensen sloten op hun deur lieten maken. Als je dit niet deed, was er niet alleen een kans dat je spullen gestolen werden – de meeste burgers bezaten toch niet zoveel spullen van waarde – maar liep je bovendien de kans dat er ‘s nachts iemand binnen kwam met kwaad in de zin. Vooral voor alleenstaande vrouwen kon dit een groot probleem zijn en een sterk gevoel van onveiligheid oproepen.

Sloten tegenwoordig

Tegenwoordig zit bijna overal een slot op. Sowieso hebben we allemaal wel een voor- en achterdeur die van een slot is voorzien, maar daarnaast hebben we vaak ook fietsen met een slot, losse kettingen, een auto, en hebben zelfs zaken als sluitingen van ramen en binnendeuren een slot, en is ook een dag- of notitieboek met sluiting geen zeldzaamheid meer.

Zijn er zoveel sloten nodig?

Het kan geen kwaad om zaken goed te beveiligen en van een slot te voorzien. Het kan immers geen kwaad. Men moet er echter wel rekening mee houden dat er steeds meer sloten op de markt komen die lang niet kwalitatief goed zijn. Neem daarom vooral sloten met een SKG keurmerk, en hecht niet al te veel waarde aan de goedkope sloten uit de bouwmarkt of een licht slotje aan een dagboekje.


Leave a Reply