Lekker wonen

Rolgordijn nodig? Zo koop je het juiste formaat


Rolgordijnen zijn nog altijd één van de meest populaire soorten van raambekleding. In combinatie met stoffen gordijnen kun je daarmee zowel privacy, verduistering, zonwering als voldoende licht in huis creëren. De nieuwe dun-duo rolgordijnen laten daarbij ook deels licht door. Zo hebt je ook overdag voldoende daglicht in huis. Wanneer je rolgordijnen gaat kopen, dan is het natuurlijk zeer cruciaal dat je de juiste maat opmeet. Helaas gaat dit lang niet altijd goed. We geven je daarom even de belangrijkste tips om fouten te voorkomen. Zo weet je zeker dat je de juiste maat rolgordijn bestelt.

Soort montage

Bij rolgordijnen kun je kiezen voor een rolgordijn dat in het kozijn valt: in de dag. Of voor een rolgordijn dat aan de bovenkant op het kozijn is bevestigd: op de dag. Bij een rolgordijn in de dag meet je het kozijn aan de binnenzijde op meerdere plekken op. Je kiest de kleinst gemeten breedte en daar trek je een centimeter van af. Ditzelfde doe je voor de hoogte. Daarbij geef je de grootste hoogtemaat door. 

Wist je ook dat je rolgordijnen kunt inkorten? Met de speciale inkortservice kun je rolgordijnen bij Gamma laten inkorten.

Het meten: een stappenplan

Allereerst gebruik je natuurlijk een goede professionele rolmaat. Die kun je vastzetten en zo gaat het meten een stuk eenvoudiger. Ook bestaan er rolmaten die de lengte en breedte in één keer opmeten. Gemak dient de mens! Verder volg je de volgende stappen:

  • Zoek je materialen bij elkaar: een rolmaat, pen en papier.
  • Meet altijd verschillende keren. Zo weet je zeker dat de maten die je opschrijft kloppen. Je meet bovenin, in het midden en onderin.
  • Meet ook op verschillende plekken. Zeker bij oudere huizen kan de breedte onder en boven totaal anders zijn. Je houdt daarbij de kleinst gemeten maat aan. Alleen de breedte verminder je met 3 millimeter. Dan weet je zeker dat alles straks goed past.
  • Check welke hendels, uitzetijzers, verwarmingsbuizen, beugels deze maten kunnen beïnvloeden. Houd hier rekening mee bij de maten die je doorgeeft.
  • Wil je graag dat je rolgordijn stil hangt? Dan kun je kiezen voor zij-geleiding. Zo hangt je rolgordijn stevig vast. 

Op de dag versus in de dag

Je kunt zelf kiezen voor montage op de dag of in de dag. Maar waar kies je voor en waarom? Bij een montage op de dag hangt het rolgordijn boven het raam op het kozijn. Zo neemt het rolgordijn een groter oppervlak in. Je raam lijkt zo groter en je kunt eventuele lelijke kozijnen of scheuren in de muren hiermee beter verbergen. Ook kun je het rolgordijn exact passend voor het raam hangen. Zo komt er geen licht langs de zijkant. Een rolgordijn in de dag past precies in het kozijn. Dit zorgt voor een betere isolatie, maar soms komt er dan wel wat licht via de zijkant langs het rolgordijn. Bij montage van een rolgordijn op de dag, tel je een aantal centimeters extra op. Houd hierbij 2,6 centimeter per kant aan oftewel 5,2 centimeter in totaal.