Woontrends

Ontdek de nieuwe trends in gevelbekleding

Bij het uitkiezen van een nieuwe gevel komt nogal wat kijken. Het is dan ook een project waar je graag wat tijd en moeite in investeert, want een gevel blijft immers tientallen jaren hangen als het goed is. Er zijn op dit moment verschillende trends op het gebied van gevelbekleding. Zo zien we dat steeds meer mensen kiezen voor thermisch gemodificeerd hout, wat op een milieuvriendelijke manier verduurzaamd hout is. Ook Red Cedar blijft onverminderd populair, zowel in de foutvrije als de vaste noesten versie. Maar welke trend past nu het beste bij jou?

Keuzes
Gevelbekleding is er in vele vormen en maten. Belangrijk is om van te voren te bepalen waar je het voor gaat gebruiken. Bekleding op een woning moet namelijk tegen extreme temperatuurwisselingen kunnen. Dit is belangrijk voor de keuze van je hout, aangezien naaldhoutsoorten als Lariks Douglas hierdoor automatisch afvallen. Betere keuzes zijn bijvoorbeeld Red Cedar en thermisch gemodificeerd Ayous.

Thermisch gemodificeerd hout

Steeds meer mensen willen een milieuvriendelijke keuze maken, ook als het gaat om hout. Dat kan als je voor thermisch gemodificeerd hout kiest. Hierbij wordt hout tot een bepaalde temperatuur verhit met stoom. Het is een 100 % ecologisch verantwoorde manier om de duurzaamheid van hout te vergroten. Tijdens dit proces verdwijnen alle schimmels, ongedierte en veel vocht uit het hout. Hierdoor is het behandelde hout veel duurzamer dan de onbehandelde versie.

Ayous

Een goed voorbeeld hiervan is Ayous. Deze houtsoort heeft zonder behandeling duurzaamheidsklasse 5, terwijl deze na de behandeling te vergelijken is met hardhout van duurzaamheidsklasse 1. Daarnaast heeft deze Afrikaanse houtsoort een zeer luxe uitstraling, wat het erg geliefd maakt als gevelbekleding. Ayous kent weinig werking, is vormvast en heeft een goede weerstand tegen houtrot. Ook heeft deze lichtgewicht houtsoort geen noesten, waardoor er geen kwetsbare plekken in het hout ontstaan.

Accoya

Accoya is ook een uitstekende keuze als u op zoek bent naar milieuvriendelijke gevelbekleding. Deze houtsoort wordt alleen maar gekweekt in duurzame bossen. Het is een zeer duurzame houtsoort door het gifvrij acetyleren. Deze behandeling met azijnzuur zorgt ervoor dat Accoya een langere levensduur heeft dan veel andere houtsoorten, want het kan wel 50 jaar meegaan. Deze houtsoort kent maar weinig werking en heeft een prachtige structuur. Met Accoya maak je voor een hele luxueuze gevel.

De populairste keuze: Red Cedar

Red Cedar is de populairste keuze als het gaat om gevelbekleding. Deze Canadese houtsoort heeft alle eigenschappen die je maar kan wensen in gevelbekleding. Het is van zichzelf zeer duurzaam en hoeft niet behandeld te worden voor een langere levensduur. Het lichte gewicht is misschien nog wel het grootste voordeel van Red Cedar, zeker als je het als gevelbekleding gebruikt. Red Cedar is erg gewild en dat is te zien in de prijs. Daarom is deze houtsoort verkrijgbaar in twee soort: Select tight knotty & Clear and better.

Select tight knotty

Red Cedar Select Tight Knotty kun je zien als de ‘budget’ variant van Red Cedar. Gevelbekleding met dit kwaliteitskenmerk heeft vaste noesten. Het is dus wel van de kwaliteit die je van Red Cedar gewend bent, alleen hebben deze planken een rustiek uiterlijk. Het is zeker een aanrader voor liefhebbers van hout met karakter. Over de vaste noesten hoef je je ook geen zorgen te maken. Deze zullen er niet uitvallen en de integriteit van het hout komt niet in het geding. Het voordeel is dat deze planken voor een aantrekkelijke prijs worden aangeboden, zeker in het duurdere Red Cedar assortiment.

Clear and better

Clear and better Red Cedar planken hebben een zeer luxe uiterlijk. Ze zijn vrijwel foutvrij en hebben een hele rustige lijntekening, waardoor je een hele rustig ogende gevel maakt. Deze planken zijn gemaakt van de beste kwaliteit Red Cedar en worden voor je met de hand geselecteerd, zodat je gegarandeerd de beste gevelbekleding hebt. Dit zorgvuldige proces zie je echter wel gereflecteerd in de prijs. Red Cedar is vrij prijzig, maar je krijgt hier wel een heel hoogwaardig product voor terug.

Voor een duurzame gevel gebruik je dus het hele trendy thermisch gemodificeerde hout. Hiermee heb je niet alleen gevelbekleding waar je jaren plezier van hebt, maar het is ook nog eens beter voor het milieu. Red Cedar blijft populair en heeft zich al ruimschoots bewezen als gevelbekleding, alleen moet je wel bereid zijn om hier de prijs voor te betalen. Uiteindelijk is het belangrijkste dat de keuze van het hout bij jouw gevel past.