blog

Nieuwjaarstraditie: Carbidschieten

Carbidschietencarbidschieten

Carbidschieten is een traditie die in diverse streken in Nederland jaarlijks met oudjaar plaats vindt. Vooral op het platteland wordt het gebruik veelvoudig uitgevoerd als een soort alternatief voor vuurwerk. Het levert geen sierlijk vuurwerk op, maar de knallen zijn zeker aanwezig.

Hoe werkt schieten met carbid?

Veel mensen in Nederland hebben wel eens van carbidschieten gehoord, maar velen hebben het nog nooit gezien. Bij het carbidschieten wordt meestal gebruik gemaakt van een melkbus, maar soms ook een verfbus of glasfles. In de melkbus wordt karbiet gestopt, daarna wordt er wat water over gedaan om het vochtig te maken en vervolgens kan de fles gesloten worden. Vaak wordt dit gedaan met een deksel of een bal. Door het contact van het carbid met water komt er acetyleengas vrij, vervolgens wordt daar een fakkel bijgehouden dat is gedoopt in wasbenzine. In de bodem zit een gat waar de fakkel bij gehouden wordt, de melkbus zal ontsteken en het resultaat is een enorme knal. De deksel of de bal schiet meters ver vooruit.

Het klinkt redelijk eenvoudig, maar niets is minder waar. De hoeveelheden carbid en water moeten precies op elkaar afgestemd zijn en de ontsteking moet op precies het juiste moment plaats vinden. Het vrijkomen van acetyleengas kost zo’n 45-60 seconden. Wanneer het eerder ontstoken wordt, zal er niets gebeuren. Als het te laat wordt ontstoken, dan is er te veel acetyleengas vrijgekomen, waardoor ook niet het gewenste resultaat wordt behaald.

Carbidschieten is niet een traditie zonder gevaar. De explosie die vrij komt is vrij heftig en een deksel door de lucht is natuurlijk ook niet ongevaarlijk. Wanneer je toeschouwer bent, zorg dan dat je achter de melkbus staat op minimaal 10 meter afstand. En wees voorbereid op de sterkte van de knal, het geluid kan wel 110 dB hard zijn!

Ben je geïnteresseerd geraakt in het carbidschieten? Neem dan eens een kijkje bij de carbid verkoop van www.melkbusshop.nl. Hier vind je een breed assortiment aan carbid.