Tuinen

Hoveniers in Nederland


Het aantal hoveniers in ons land wisselt sterk. Tussen de jaren 1995 en 2005 hadden we in Nederland te maken met zeer gunstige ontwikkelingen voor hoveniers. Velen met groene vingers hebben hier mooi gebruik van gemaakt. Zo waren er in 1995 nog een kleine drieduizend hoveniersbedrijven in het land en in 2005 waren dit er 5600. Echter, de economische crisis heeft er vervolgens weer voor gezorgd dat er met name veel kleinere hoveniersbedrijven mee moesten stoppen. Toch zijn er nog steeds behoorlijk veel hoveniersbedrijven in Nederland te vinden.

Gegarandeerd een ruime keuze?

Helaas is het feit dat er veel hoveniersbedrijven in Nederland zijn geen garantie dat je een ruime keuze hebt aan hoveniers als je er eentje wilt inschakelen. De hoveniersbedrijven zijn niet overal in grote aantallen te vinden, dus als je er één in de buurt wilt hebben dan kan je pech hebben als je net in een verkeerd gebied woont. Ruim 65% van alle hoveniersbedrijven in Nederland zijn te vinden in slechts vier provincies, namelijk in Zuid-Holland, Noord-Brabant, Gelderland en Noord-Holland. Toch mogen we Utrecht eigenlijk ook niet vergeten, want per 100.000 inwoners is het aantal hoveniersbedrijven juist daar weer het grootst. De minste keuze heb je wanneer je woont in de provincie Groningen of in Limburg. Bent u opzoek naar een hovenier in Maastricht dan hebt u het dus lastiger dan dat u een hovenier in Amsterdam of hovenier in Eindhoven zoekt.

Ervaren hoveniersbedrijven

Er is natuurlijk nog onderscheidt te maken tussen de ruim ervaren en de minder ervaren hoveniersbedrijven. In Nederland vinden we veel uitersten. Zo hebben we hoveniersbedrijven die al tientallen jaren zeer succesvol zijn, maar we hebben er ook behoorlijk wat die nog geen vijf jaar bestaan. Leuk om te weten is dat het oudste hoveniersbedrijf van Nederland te vinden is in de regio Rotterdam. Dit hoveniersbedrijf heeft een ervaring van ruim twee eeuwen. Er worden steeds nieuwe hoveniersbedrijven gestart. Dit betekent dat je er gemakkelijk vanuit kan gaan dat het jongste hoveniersbedrijf steeds maximaal een half jaar oud is.