Lekker wonen

Natuurlijk licht is voor jou als kunstenaar onmisbaar in je nieuwe atelier

Als kunstenaar kun je dagen achter elkaar doorbrengen in je atelier. Als je eenmaal geïnspireerd en op dreef bent, kun je eindeloos door blijven gaan en is het bijna onmogelijk om je daar weg te krijgen. Je vergeet daarom de tijd nog wel eens en voordat je er erg in hebt is het ineens avond en heb je nooit de tijd genomen om te lunchen. Maar zolang je creatief bezig kunt zijn is tijd niet langer belangrijker en is het voltooien van een nieuw kunstwerk het enige waar je nog aan denkt.

Helaas moet je binnenkort uit je huidige atelier vertrekken, omdat het pand waar je in gevestigd bent tegen de grond gaat en plaats moet maken voor een nieuwbouwproject. Je bent daarom al een tijdje op zoek naar een nieuwe werkplaats, maar vooralsnog heb je niet veel succes gehad om een degelijke plek te vinden die voldoet aan jouw wensen. 

Je wilt een werkplaats in je tuin bouwen met voldoende lichtinval

Je hebt er daarom de afgelopen dagen aan zitten denken om in je tuin een nieuwe ruimte te creëren die je als atelier kunt gebruiken. Gelukkig heb je de nodige ruimte tot je beschikking, dus hoe langer je erover nadenkt, hoe meer je ervan overtuigd raakt dat een werkplaats achter in je eigen tuin misschien wel eens de beste oplossing kan zijn. Het hoeft helemaal niet zo duur te zijn om een constructie neer te zetten waar je straks fijn en op je gemak kunt werken en het feit dat je in je eigen tuin aan de slag kunt, maakt dat je nog meer profijt kunt halen uit de tijd.

Nadat je met verschillende collega’s hebt gesproken die hetzelfde hebben gedaan, raak je er steeds meer van overtuigd dat dit de beste oplossing is. Met een bevriende architect ben je inmiddels gaan kijken naar de verschillende mogelijkheden die je tot je beschikking hebt en waar jouw atelier precies aan moet voldoen. Je wilt natuurlijk wel een plek creëren waar jij je thuis voelt en je gang kunt gaan. 

Lichtval door het dak te voorzien van polycarbonaat kanaalplaten is ideaal

Een van de belangrijkste wensen die je hebt voor je nieuwe atelier is dat deze voorzien van voldoende natuurlijk licht. Je zou het liefst bijna een kas laten bouwen waarin je je gang kunt gaan, maar vanwege de hitte en het voortdurende zonlicht is dat toch geen reële optie. Je ziet het al helemaal gebeuren dat je schilderijen waarin je zoveel tijd hebt gestoken door branden zonlicht helemaal verkleuren. 

De architect waarmee je aan het kijken bent naar de verschillende mogelijkheden, raad je aan om eens te kijken naar wanden en mogelijk een dak voorzien van polycarbonaat kanaalplaat. Dit materiaal is licht doorlatend en wordt onder meer toegepast bij de bouw van serres, overkappingen en dakplaten. Door deze platen uitgebreid toe te passen bij de bouw van je nieuwe atelier, verzeker je jezelf ervan dat je gedurende de dag een voortdurende natuurlijke lichtbron hebt. 

Het gebruik van polycarbonaat kanaalplaten heeft meerdere voordelen

De kanaalplaten gemaakt van polycarbonaat lijken daarom het ideale materiaal om toe te passen in gedeeltes van het dak, zodat je voortdurend licht binnenkrijgt. Daarnaast zijn de platen ook thermisch isolerend, zodat je er zeker van kunt zijn dat je ook ’s winters aan de slag kunt en niet eindeloos moet stoken om het warm te krijgen in je atelier, zoals bij het gebruik van glas het geval zou zijn. Bovendien zijn de platen relatief goedkoop, corrosiebestendig en hebben een hoge stijfheid, zodat je jezelf ervan kunt verzekeren dat ze niet bij het minste of geringste probleem kapot gaan of scheuren. 

Nog voordat je je huidige atelier moet verlaten ben je al razend enthousiast over de gesmede plannen om straks je eigen werkplek in je tuin te creëren. Het toepassen van polycarbonaat kanaalplaten in het dak en sommige wanden garandeert je voldoende natuurlijk licht, zodat je straks dagen lang aan de slag kunt gaan in een comfortabele ruimte die er op gericht is om jou het maximale profijt te kunnen laten behalen uit je dag door middel van natuurlijk licht.