Verbouwen

Meer informatie over de populaire schroef; de torx schroef


Indien jij een klus op de planning hebt staan, ben jij jouw momenteel waarschijnlijk aan het verdiepen in de bouwwereld. Voor de klus heb jij immers de geschikte materialen nodig, waardoor jij, wellicht onbewust, een hoop nieuwe termen leert kennen vanuit de bouwwereld. Laatst kwam ik tot het besef hoeveel verschillende schroeven er inmiddels op de markt zijn gebracht. Enorm veel!

Vlonderschroeven, spaanplaatschroeven, snelbouwschroeven, dakschroeven of gipsplaatschroeven. Je kunt het zo gek niet bedenken of ze hebben het. Torx schroeven lijken al een aantal jaar de markt te veroveren met de unieke eigenschappen en prettige werking. Dat is ook niet gek, aangezien deze schroef een hoop voordelen biedt ten opzichte van andere schroeven.

Verschil tussen Torx en pozidrive schroeven

Als jij inmiddels al helemaal bekend bent in de bouwwereld, zul jij inmiddels bekend zijn met een hoop verschillende schroeven. Om de term ‘torx’ te begrijpen, is het gemakkelijk om deze schroef te vergelijken met de term ‘pozidrive’. De termen hebben beide betrekking op de kop van de schroef, maar verschillen wel degelijk van elkaar. Pozidrive schroeven, wellicht beter bekend onder de naam ‘kruiskopschroeven’, zijn de meest gebruikte schroeven tot op heden. De schroeven zijn voorzien van een kruiskop, waarbij de kop is voorzien van een gat in de vorm van een kruis. Torx schroeven hebben daarentegen een kop met een stervormig gat met zes hoekpunten.

Het voordeel van torx schroeven

 Dat klinkt leuk en aardig, maar wat is het voordeel van deze eigenschap? Het grote voordeel van de torx schroeven, ten opzichte van de pozidriv schroeven, is de betere overdracht van de kracht van de accuschroevendraaier of boormachine op de schroef. Dankzij de betere overdracht, zal de kans dat het bitje uit de schroefkop schiet kleiner zijn. Het bevestigen van de schroef wordt hierdoor een stuk gemakkelijk, zeker voor de beginnende klussers. De torx schroeven maken bovendien een groter contactvlak mogelijk, waardoor de schroeven aanzienlijk strakker aangedraaid kunnen worden. Daarbij is het losdraaien van de torx schroeven ook erg gemakkelijk.

Een geschikt bitje

Overeenkomend bij de pozidrive schroeven, zal bij ieder formaat schroef een passend bitje horen. Bij een pozidriv schroef kan er vaak gekozen worden voor een schroef die ongeveer in de buurt komt van het geschikte formaat. Hierdoor is de keuze van het bitje snel gemaakt. Bij een torx schroef is dit helaas niet mogelijk. De maten van de schroef en het bitje moeten exact overeenkomen om het monteren een succes te maken. Gelukkig kun je de bitjes inmiddels ook online snel en gemakkelijk vinden.