Lekker wonenVerbouwen

Isoleer je huis


Een belangrijk onderwerp is momenteel energiebesparing. De meeste wetenschappers zijn het erover eens dat de opwarming van de aarde deels wordt veroorzaakt door de uitstoot van de mens en door onze uitstoot te verminderen kunnen we de opwarming dus remmen. Daarom is het bijvoorbeeld heel goed om je huis te isoleren. Hiervoor zijn een aantal manieren.

Dubbelglas

Een heel bekende manier is natuurlijk het nemen van dubbel glas. Vrijwel alle moderne huizen hebben dit wel en er zijn zelfs veel raamkozijnen kopen met driedubbel glas. Het idee is dus dat je de laag glas wat dikker maakt. Hierdoor al gaat er minder warmte verloren, maar ook zit er tussen de twee glasplaten een heel klein beetje ruimte. Die ruimte voegt ook enorm veel toe voor de isolatiewaarde van de ruiten. Daardoor verlies je veel minder warmte in je ramen, wat toch normaal de plek is waar je erg veel warmteverlies hebt. 

Spouwmuren

Een ander bekend verhaal is het vullen van de spouwmuren. De ruimte tussen de twee muren van je huis werkt op zich al als isolatie. Het houdt het warmteverschil beter in stand en zorgt er voor dat de warmte beter in het huis blijft, waardoor je dus minder stookkosten hebt. Maar een gevulde spouw kan nog beter isoleren. Vaak worden spouwmuren gevuld met isolerende materialen, zoals purschuim, zaagsel, of rubberen balletjes, er is van alles mogelijk, zolang het maar isoleert. 

Kozijnen

Goede kozijnen kopen is ook van belang. Kozijnen vormen de schakel tussen je ruit en je muur. Dit is een plekje waar je niet te veel warmte door wil laten ontsnappen natuurlijk en daarom is het van belang dat je hier goed passende goed isolerende kozijnen voor kiest. Hiervoor kan je meerdere materialen kiezen. Vaak zijn de opties hout, kunststof en aluminium. Op zich kunnen ze alle drie prima, maar kunststoffen worden wel vaak specifiek hierop ontworpen en zullen dus mogelijk toch net beter isoleren.

Tocht

Dit is dus ook voor het tegen gaan van tocht. Vaak komt er door de kiertjes toch nog kauw binnen en door goede ramen en goede kozijnen te nemen kan je die tocht dus minimaliseren. Hoewel je het nooit helemaal zal kunnen uitsluiten kan je het wel zo veel mogelijk minimaliseren. Zo verbruik je minder energie door je huis te verwarmen, wat goed is voor het milieu en ook nog eens scheelt in kosten, wat het de investering dus waard maakt.