Lekker wonen

We kunnen niet meer zonder lampen!

De lamp, het is een afgeleide van het latijnse woord lampas. Het betekent fakkel of toorts. Dit is namelijk wat ze vroeger gebruikten voordat ene Thomas Edison een lamp uitvond die op grote schaal geproduceerd kon worden en dus de mens vanaf 1879 niet langer meer in het donker hoefde te zitten. In de jaren 70 kwam er een nieuwe variant op deze lamp. De spaarlamp. Deze lamp is zoals de naam ook zegt op lange termijn veel goedkoper dan een zijn voorloper de gloeilamp. Als vervolg op de spaarlamp volgde de LED-lamp. Deze werd in eerste instantie voornamelijk gebruikt in producten als rekenmachines. Deze lamp heeft zich inmiddels al ver doorontwikkeld en wordt inmiddels al in vele huishoudens teruggevonden.

De Europese Unie heeft op 17 februari 2009 besloten om het produceren van de gloeilamp te verbieden. Dit is een proces dat geleidelijk is verlopen. Vanaf 2010 is namelijk de productie van de 75 watt lamp verboden, vanaf jaargang 2011 de productie van 60 watt en vanaf 2012 de totale productie van alle gloeilampen. Vanaf het jaar 2016 dienen alle lampen die verkocht worden een energielabel A of B te hebben. Hier valt de gloeilamp al niet meer onder.

Enorm aanbod

Vandaag de dag is ook het aanbod in lampen enorm. Zo heeft bijvoorbeeld lampen24.be een enorm aanbod met een keuze uit meer dan 30.000 lampen. Dit is verdeeld in alle soorten merken, maar ook is er onderscheid in buitenverlichting, binnenverlichting, LED verlichting en nog veel meer. Vandaag de dag wordt er ook in elk gedeelte van het huis een ander type lamp gebruikt. Zo hangt er bijvoorbeeld een eiken naturel LED plafondlamp van Lampen 24 in de woonkamer terwijl er in de keuken weer een totaal andere lamp aan het plafond hangt. Wanneer je niet goed weet wat je wilt, dan kun je het beste breed beginnen en al het aanbod bekijken. Wanneer je vervolgens een idee hebt wat je zoekt kun je gaan filteren naar de lamp die het beste bij jouw wensen en behoeften past. Lampen zijn gemakkelijk en snel online te bestellen, daarnaast kun je de lamp altijd nog terug sturen mocht je er onverhoopt achter komen dat het toch niet de lamp is die jij zoekt.

lampen

Bron: lampen24.be

Specialisme

Ook binnen lampen bestaat er een specialisme. Er zijn inderdaad organisaties met een enorm breed aanbod waar je alle kanten mee op kunt. Je kunt er echter ook voor een bedrijf kiezen dat zich specialiseert. Zo kan het bijvoorbeeld zijn dat je al weet dat je LED lampen gaat nemen. Dan is de keus voor de handliggend dat je naar een partij zoals LED Design Holland gaat die alleen maar LED lampen verkoopt. Het is ook altijd verstandig om advies te vragen als je zelf niet goed weet hoe je je eigen huis moet inrichten met de juiste lampen. Een pluspunt bij het kiezen voor een bedrijf met een eigen specialisme is dat niet alleen de keuze gemakkelijker wordt, maar het personeel weet ook alles over hun specialisme zodat zij hun met raad en daad kunnen bijstaan.

Tot slot

Lampen zijn tegenwoordig niet meer weg te denken. Of je lampen nu gebruikt voor de simpele maar broodnodige functie om licht te hebben in je huis te hebben. Of je er gewoon voor kiest om je huis of tuin wat op te fleuren met mooie lichtjes. Het komt er gewoon op neer dat lampen onmisbaar zijn en de sfeer in huis uiteindelijk wat fijner en gezelliger kunnen maken.