Lekker wonen

Koffiezetapparaat onderhouden


In vrijwel elke keuken staat hij wel, het koffiezetapparaat. Er zijn ook verschillende soorten koffiezetapparaten. Heb jij een druppel koffiezetapparaat, een koffiezetapparaat met capsules of een koffiezetapparaat met pads? Alleen, niks is vervelender dan wanneer je net een heerlijk kopje koffie wil zetten, je koffiezetapparaat het niet meer goed doet of zelfs stuk is. Koop je gelijk een nieuwe of ga je deze zelf proberen te repareren? Lees hier alles over het onderhouden van jouw koffiezetapparaat!

Het ontkalken

Om je koffiezetapparaat zo lang mogelijk mee te laten gaan is het aan te raden om deze af en toe te ontkalken. Hierdoor behoudt de koffie een goede smaak en gaat het koffiezetapparaat langer mee. Het probleem kan voorkomen in de doorstroombuis, waar kalk verstopt kan raken waardoor het water niet meer goed doorloopt. Ontkalk je koffiezetapparaat minimaal een keer per kwartaal. Wanneer je je koffiezetapparaat gaat ontkalken is het belangrijk om eerst het waterreservoir schoon en leeg te maken. Wanneer nodig kun je het kalkfilter er ook uit halen. Vul vervolgens het waterreservoir met ontkalkingsmiddel. Laat het koffiezetapparaat doorspoelen totdat het waterreservoir met ontkalkingsmiddel leeg is. Laat hierna het apparaat nog een keer doorlopen met alleen water.

Onderhoud

Het komt vaak voor dat je koffiezetapparaat niet meer goed doorloopt. Dit kan komen door het slangetje dat in verbinding staat met het waterreservoir. Deze kan af en toe losschieten. Dit slangetje is makkelijk terug te zetten op zijn plaats. Het is wel belangrijk dat je je koffiezetapparaat eerst droog maakt voordat je hem weer gaat gebruiken. Er bestaat een kans dat het slangetje anders weer losschiet. Het slangetje kan ook van binnen niet meer perfect zijn. Dit kan komen door groene aanslag of kalkaanslag. Wanneer er groene aanslag in het slangetje aanwezig is, is het aan te raden om deze in wat water te laten weken.

Koffiezetapparaat onderdelen

Mocht het voorkomen dat je apparaat stuk gegaan is en je onderdelen echt moet vervangen, kun je hier natuurlijk zelf naar op zoek gaan. Hier heb je het merk- en typenummer van je koffiezetapparaat voor nodig. Deze staat vaak op een sticker aangegeven. Bijvoorbeeld: mijn Senseo Original koffiezetapparaat is stuk gegaan, waardoor ik op zoek ben naar Senseo onderdelen. Op het internet zoek ik naar: Senseo Original HD7805 waterreservoir. Op deze manier komt er vaak wel een webshop voor Senseo onderdelen naar voren, waardoor je deze gemakkelijk kan bestellen.