Verbouwen

Isolatieplaten: welke soort kies jij? 

Weet jij welke isolatieplaat je moet kiezen voor je woning? Welke plaat gebruik je voor nieuwbouw en welke voor renovatie? Wanneer gebruik je een plaat en wanneer gebruik je een deken. Dit zijn allemaal vragen die de kop opsteken wanneer je jouw woning wilt isoleren. 

Isolatieplaat vs. isolatiedeken

Het verschil tussen isolatieplaten en -dekens is erg eenvoudig. Dekens zijn op te rollen en bestaan uit zachte materialen. Platen zijn vaak harde materialen zoals EPS en XPS en zijn niet op te rollen. Voorbeelden van isolatiedekens zijn glaswol en steenwol dekens. 

Nieuwbouw vs. renovatie

Het isoleren bij een renovatie wordt ook wel na-isolatie genoemd. Bij na-isolatie wordt vaak gedaan om energiebesparing te realiseren. Oftewel, de isolatie is in zo’n slechte staat, dat deze moet worden aangevuld of vervangen. Is je Rc waarde van je woning te laag? Dan moet je renoveren/na-isoleren. De volgende Rc waarden gelden bij nieuwbouw en renovatie.

ConstructieNieuwbouwRenovatie
GevelRc 4,7 m2K/WRc 1,3 m2K/W
DakRc 6,3 m2K/WRc 2,0 m2K/W
VloerRc 3,7 m2K/WRc 2,5 m2K/W

Verschillende materialen isolatieplaten

De keuze is groot wat betreft isolatieplaten. Ben je op zoek naar platdakisolatie? Kies dan PIR met een 2-zijdig aluminium cachering. Wil je een multifunctionele isolatieplaat? Ga dan voor EPS. Ga je een spouwmuur isoleren? Kies dan voor steenwol. Dit zijn een aantal voorbeelden waaruit je kunt kiezen. Zoals je kunt zien vraagt iedere toepassing andere materialen. Realiseer je dus eerst wat je gaat isoleren, waarna je de juiste isolatieplaat kunt bepalen en aankopen.  

Daarnaast moet je ook de juiste dikte isolatieplaat aankopen. De vuistregel geldt: hoe dikker je isoleert, hoe beter het isolatieresultaat. Dikker isoleren zal dus altijd lonen. 

Overgaan tot de juiste aankoop

Omdat het aanbod isolatieplaten erg groot is, hebben veel mensen geen idee welke isolatiematerialen ze moeten aankopen. Neem eens een kijkje bij het ruime assortiment isolatieplaten van Sleiderink Bouwmaterialen. Zij bieden allerlei soorten en diktes isolatieplaten aan. Kun je alsnog niet tot de juiste keuze komen? Neem dan contact op met één van hun productspecialisten via het contactformulier