Lekker wonen

Huisautomatisering: schrik indringers af voordat zij inbreken


Je woning is tijdens je vakantie extra kwetsbaar voor inbraken. Met behulp van huisautomatisering kun je de kans dat je slachtoffer wordt van een inbraak verkleinen. Met een zee aan geluid en licht kun je geautomatiseerd proberen indringers af te schrikken, nog voordat zij in je woning inbreken.

Allerlei onderdelen van je woning kunnen tegenwoordig worden geautomatiseerd. Denk hierbij aan de verlichting, gordijnen en zonwering. Dit wordt ook wel domotica of huisautomatisering genoemd. Wist je dat je wat betreft beveiliging tijdens de vakantieperiode met huisautomatisering een streepje voor hebt op andere woningeigenaren?

De ouderwetse tijdschakelaar

Al jaren proberen eigenaren hun woning onaantrekkelijk te maken voor inbrekers door met tijdschakelaars de verlichting geautomatiseerd in en uit te laten schakelen. Deze schakelaars zijn echter zeer beperkt, en bieden bijvoorbeeld alleen de mogelijkheid de verlichting op een vast tijdstip in of uit te schakelen. Een inbreker die je woning langer in de gaten houdt heeft hierdoor al snel door met een tijdschakelaar te maken te hebben.

Dit voorkom je door gebruik te maken van een domoticasysteem. Hiermee kun je niet alleen de verlichting, maar ook de zonwering of gordijnen geautomatiseerd laten bedienen. Je bent daarnaast niet gebonden aan een vast tijdstip, maar kunt het systeem volgens een volledig willekeurig patroon te werk laten gaan en tijdstippen iedere dag laten verspringen. Je afwezigheid is hierdoor voor eventuele inbrekers veel moeilijker te ontdekken.

Live meekijken

Ondanks alle maatregelen die je neemt kun je altijd onverhoopt toch doelwit worden van indringers. Ook in dit geval kan een domoticasysteem je helpen. Zo kan het systeem je waarschuwen zodra indringers worden gesignaleerd. Heb je een webcam aan het systeem gekoppeld? Dan kun je zelfs live meekijken via een smartphone of tablet en polshoogte nemen, zodat je indien nodig direct de politie kunt inschakelen. Je hoeft gelukkig niet stil te zitten tot het moment dat de politie arriveert. Op afstand kun je de verlichting inschakelen om inbrekers extra zichtbaar te maken en af te schrikken.

Houd er overigens wel rekening mee dat je op je vakantieadres een internetverbinding nodig hebt om het domoticasysteem te kunnen bedienen. Een mobiele dataverbinding is in veel gevallen echter voldoende, zodat je met een databundel prima uit de voeten kunt. Alarmmeldingen komen bij de meeste systemen namelijk binnen via SMS of E-mail. Je hebt dus internet nodig om deze in te zien en tevens om het systeem te kunnen bedienen.

xComfort

Benieuwd naar de mogelijkheden? xComfort is een voorbeeld van een domoticasysteem waarmee je je woning tijdens de vakantieperiode minder kwetsbaar kan maken voor inbrekers. Kijk op xComfort.nl voor meer informatie.

Door Lilian Wender is Marketing Communicatie Specialist bij Eaton