Lekker wonen

De groepenkast – het hart van elektra in huis


De toelevering van elektra in je huis wordt vanuit de groepenkast geregeld. de elektra die binnenkomt wordt van daaruit verdeeld naar alle vertrekken in huis. Sommige groepen worden apart aangesloten, zoals de groep van de badkamer of de keuken. Op elke vier groepen in de groepenkast is één hoofdschakelaar aangesloten en tussen de aansluiting van de leverancier en jouw groepenkast zit een aardlekschakelaar.

De groepenkast is dus een belangrijk onderdeel en feitelijk het verdeelstation van de elektra in huis. Vroeger werkte men met porseleinen stoppen – en heette het de stoppenkast – waarbij je bij kortsluiting een nieuwe stop in een porseleinen houder moest drukken. Tegenwoordig zijn het eenvoudige schakelaars die omklappen als er kortsluiting ontstaat.

Zelf elektra aanleggen in huis lijkt soms heel ingewikkeld maar met een beetje logica en de nodige veiligheidsmaatregelen kan je zelf prima een extra stopcontact plaatsen of een leiding omleggen. Zorg in ieder geval dat je altijd de kleurcodes gebruikt zoals die landelijk vastgesteld  zijn:

Bruin – stroomaanvoer

Blauw – stroomafvoer

Zwart – schakeldraad (van schakelaar naar lichtpunt)

Groen / Geel – aarde

Verwissel de kleuren niet – ook niet voor heel even. Je brengt jezelf en anderen daarmee ernstig in gevaar. Schakel altijd de stroom uit van de groep waarin je werkt. Controleer dit door middel van een schemerlampje – deze moet uit gaan als je de groep uitschakelt – maar controleer het extra met een spanningsmeter.

Het zelf installeren van een groepenkast is echter een zaak van de specialist. De groepenkast is immers het verdeelstation voor je huis en een verkeerde aansluiting kan levensgevaarlijke situaties veroorzaken. Daarnaast kan een elektrotechnisch installatiebedrijf je adviseren over de hoeveelheid groepen, de verdeling ervan en of er bijzondere groepen nodig zijn, zoals voor badkamer, keuken, schuur en garage. Dit kan bijvoorbeeld een elektricien in Haarlem zijn, die je hierbij adviseert.