Slaapkamer

Hoe lang is de levensduur van een goed matras


Hoe lang een goed matras mee kan gaan is afhankelijk van meerdere factoren. De factoren die van invloed zijn op de levensduur van het matras zijn het type matras, vocht, gewicht van de slaper en het onderhoud.

Zelf is het voor u moeilijk inschatten wanneer het matras moet worden vervangen, maar het op tijd vervangen van uw matras is belangrijker dan u denkt. Een slecht matras heeft namelijk een grote invloed op de algehele gezondheid en het functioneren van het lichaam. Vaak wordt er gedacht dat een matras lang mee gaat, maar dat blijkt in de praktijk vaak anders te zijn. Wie een goede ondersteuning van het matras wil houden doet er verstandig aan om het matras tussen de 5 à 7 jaar te vervangen. Leveranciers van matrassen geven echter vaak garantie voor veel meer jaren. Dat kan wel oplopen van 15 tot 25 jaar garantie, waardoor mensen gaan denken dat ze maar twee keer in hun leven het matras moeten vervangen. Dit is echter totaal niet het geval, zelfs niet als het ligcomfort nog zo goed is. Het matras zal na 10 jaar namelijk een stuk onhygiënischer geworden zijn en ook biedt het minder ondersteuning.

Wanneer moet het matras vervangen worden

Per matras verschilt de levensduur en dat heeft te maken met het type matras.

  • Koudschuim matras – 12 tot 15 jaar
  • Polyether matras – 4 tot 6 jaar
  • Latex matras – 7 tot 9 jaar
  • Talalay matras – 8 tot 10 jaar
  • Pocketmatras – 8 tot 10 jaar
  • Binnenveer matras – 6 tot 8 jaar
  • Waterbed – 10 tot 15 jaar
  • Traagschuim matras – 8 tot 10 jaar

 

Vele factoren hebben invloed op de levensduur van een matras inclusief hoe vaak u de positie wijzigt van het matras. Wanneer er kuilvorming ontstaat, dan kunt u het beste uw matras vervangen. Koudschuim is het meest duurzame materiaal om een matras uit te vervaardigen. De open celstructuur en het goed ventilerende vermogen zorgen ervoor dat het koudschuim matras een zeer lange levensduur heeft. Kuilvorming komt eigenlijk nooit voor wanneer er tijdens het proces gebruik wordt gemaakt van een A-klasse koudschuim (HR 55 of hoger). Na aankoop wordt na verloop van tijd elk nieuw matras wel soepeler door het intensieve gebruik. In ziekenhuizen en de beste hotels wordt altijd voor gekozen voor koudschuim. Met name in ziekenhuizen is het erg belangrijk dat de matrassen een goede ventilatie hebben en hun veerkracht behouden, omdat deze 24 uur per dag worden gebruikt.

Een kwalitatief goed matras gaat jarenlang mee, maar op een gegeven moment is het matras gewoon op. De gemiddelde levensduur van een uitstekend matras ligt ongeveer rond de 8 jaar. Wanneer het matras niet meer comfortabel ligt, dan is het toe aan vervanging. Slapen op een slecht matras bevordert de nachtrust niet en ook uw gezondheid wordt er niet beter van.

Vervang een bedbodem om de 10 jaar

Na een aantal jaren intensief gebruik raakt ook zelfs het beste matras versleten. Veerkracht, de ondersteuning en het ligcomfort worden kwalitatief gewoon minder. Ongemerkt zal u last krijgen van slaap- en rugproblemen door het achteruit gaan van de ondersteuning. Het matras vertoont niet als enige slijtage, maar ook de bedbodem is hieraan onderhevig. Een verouderd matras en bedbodem zijn slecht voor uw rust, rug en andere lichaamsdelen. Uw lichaam zal dan ook niet meer de ondersteuning krijgen die het nodig heeft om te kunnen herstellen van inspanningen zoals werk of sport.

Oude matrassen zijn niet hygiënisch

Tijdens het slapen verliest u ongeveer een kwart liter vocht. Als u ziek bent of koorts heeft is het vochtverlies nog groter. Het verloren vocht wordt geabsorbeerd en gereguleerd door uw matras. Na een aantal jaren kan ook het beste matras de hoeveel vocht niet meer reguleren, doordat het vochtregulerende vermogen is afgenomen. Hygiëne, slaapcomfort en de gezondheid zullen hierdoor achteruit gaan.