Lekker wonen

Hoe houden open haarden je warm?


Een open haard is een apparaat dat een gebouw verwarmt en verwarmt door hout te verbranden in een afgesloten ruimte.

Haarden worden traditioneel gebruikt om warmte en comfort te bieden in huizen of gebouwen die ze hebben, maar ze zorgen ook voor een prachtige sfeer in huis. Vooral in de winter zorgt de open haard voor een fijne sfeer. Hij geeft namelijk mooi warm licht en warmte, dit geeft gelijk een warm gevoel.

De drie meest voorkomende toepassingen voor wat technisch gezien een houtgestookte open haard is, zijn om de woonkamer te verwarmen, pizza te koken of een sfeer geven. 

Hoe houden open haarden je warm?

Haarden zijn al honderden jaren een populaire manier om mensen warm te houden. Ze werden door de oude beschaving gebruikt om voedsel te verwarmen of te koken en om licht te geven.

De warmte en sfeer die het produceert, maakt haarden ook zo uitnodigend, vooral bij koud weer. Het maakt de plaats gezellig en omhullend om te ontspannen voor een knapperend haardvuur.

Als je het juiste hout gebruikt gaat de warmte in de kachel lang mee. Daarnaast geeft openhaardhout ook een fijne geur. Het zorgt voor weinig rookontwikkeling en is een relatief veilige optie. 

Houtsoorten voor in je open haard

Er zijn verschillende soorten hout om je open haard mee aan te krijgen en te houden. Aan elk soort hout zitten voordelen en nadelen. Afhankelijk van je gebruik kan je kiezen voor verschillende soorten. 

Hardhout is een goede keuze als je langdurig warmte wil. Dit hout brandt namelijk langzaam en geeft daarom langdurig vuur. Op lange winteravonden is dit dus ideaal.

Zachtere houtsoorten zijn makkelijker om aan te krijgen. Wil je dus in een kort tijdsbestek een goed vuur stoken, dan kan je het beste een zachte houtsoort kiezen. Het nadeel is dat dit hout ook sneller opbrandt. Je hebt er dus minder lang plezier aan. Zacht haardhout is daarom wel ideaal om het vuur snel mee aan te krijgen. Je kan bijvoorbeeld ook zacht haardhout met hard haardhout combineren. 

Er zijn veel opties om openhaardhout aan te schaffen. Het grootste voordeel van dit hout aanschaffen is dat het droog wordt geleverd. Als je dus een goede opslag hebt, dan kan je gelijk genoeg hout inslaan om het in de winter warm te houden. Heb je niet genoeg opslag, dan kan je het ook in kleinere netten kopen. Afhankelijk van jouw behoeften kies je het hout dat bij jouw open haard past.