blog

Hoe houd je de schoorsteen schoon?


Indien een woning is voorzien van een open haard die weinig wordt verbruikt, gaan veel huishoudens ervan uit dat de schoorsteen weinig onderhoud nodig heeft. De open haard wordt immers maar enkele keren in gebruik gesteld. Toch is dit een groot misverstand dat vervelende gevolgen met zich mee kan brengen. 

Achterstallig onderhoud van de schoorsteen leidt in de meeste gevallen op termijn tot een schoorsteenbrand. Jaarlijks vinden er circa 2.000 schoorsteebranden plaats met alle gevolgen van dien. Denk hierbij aan schade aan het interieur en eventuele gezondheidsklachten. 

Een schoorsteenbrand voorkomen

Uit de introductie blijkt dat een schoorsteenbrand vaak een gevolg is van achterstallig onderhoud. De schoorsteen wordt onderhouden door het regelmatig te (laten) vegen. Hierbij wordt de opgebouwde, brandbare laag creosoot verwijderd, waardoor de kans op een brand zal afnemen. In andere gevallen ontstaat een schoorsteenbrand door een verstopping door vogelnestjes, takjes of bladeren. Door de schoorsteen regelmatig te (laten) vegen, zullen deze obstakels tijdig verwijderd worden, waardoor er geen problemen voordoen bij het vervoeren van de rook.

Wat is schoorsteenvegen?

De schoorsteen is uiteraard zelf te vegen. Toch maken veel huishoudens de keuze om de schoorsteen te laten vegen door een ervaren schoorsteenveger. Tijdens het onderhouden van de schoorsteen zul je immers in de hoogte moeten werken en voorzien zijn van de nodige apparatuur. 

Een schoorsteenveegbedrijf beschikt over schoorsteenvegers met veel ervaring, de nodige apparatuur en de belangrijke kennis. De schoorsteenvegers zullen de eventuele laag creosoot en aanwezige takjes en bladeren verwijderen om het rookkanaal weer vrij te maken.

Wat te verwachten?

Indien jij ervoor kiest om een schoorsteenveger in te schakelen, is het uiteraard prettig om te weten welke handelingen de schoorsteenvegers zullen uitvoeren. 

De schoorsteenvegers zullen voorafgaand een druppel doek of plastic doek neerleggen om de woning te beschermen tegen vuil uit de schoorsteen. Aan de hand van een lange staaf met een zware, metalen borstel zullen zij starten met het schonen van het rookkanaal. Of de schoorsteenveger bovenaan of onderaan begint, hangt vaak af van de situatie. Het doel van de schoorsteenvegers is om de laag creosoot en andere gevaren te verwijderen door het vuil van de wand van het rookkanaal te schrapen.