blog

Hier moet je op letten bij het aanschaffen van werkschoenen

Tegenwoordig zijn er veel verschillende soorten veiligheidsschoenen te koop bij experts zoals Bowork. Zij hebben allemaal verschillende voor- en nadelen, en zijn geschikt voor verschillende functies. Voor welk materiaal en model je het beste kunt kiezen hangt af van de werkzaamheden die je uitvoert. Wij geven hier een overzicht van een aantal verschillende soorten schoenen, en vertellen je waar je op moet letten bij het kopen van de juiste werkschoenen voor jou.

Welk onderdeel van de voet moet beschermd worden?

Een goede werkschoen moet verschillende delen van de voet beschermen. De keuze van het soort werkschoen dat je koopt moet daarop gebaseerd worden. Zo biedt een schoen met een laag model geen bescherming aan de enkels en de achillespees. Deze schoenen zijn dus niet voor alle werkzaamheden de juiste. Ook is het belangrijk dat elke veiligheidsschoen een neus van rubber of staal heeft als bescherming wanneer er een zwaar object op valt.

Werk je binnen of buiten?

Vooral als je buiten werkt is het belangrijk om schoenen te dragen die je voeten goed droog en warm houden. Kies daarom voor werkschoenen met een acryl- of wol voering. Koop laarzen met een wintervoering, of zorg dat er in de laars genoeg ruimte is om dikke sokken te kunnen dragen.

Niet elke werkschoen leent zich voor dezelfde bewegingen. Bij de aanschaf van werkschoenen is het dus belangrijk om rekening te houden met de bewegingen die je maakt tijdens je werk. Moet je tijdens je werkzaamheden veel knielen? Dan is een werkschoen met een laag model  goed, omdat met dit model de voet gemakkelijk te bewegen is. Voor werkzaamheden waarbij meer geklommen moet worden, is een hoger model juist weer een verstandige keuze. In een hogere schoen kan er namelijk minder vrij bewogen worden, maar deze geeft daardoor wel meer steun aan aan de voet en enkel.

In wat voor soort omgeving worden de werkschoenen gebruikt?

In welke werkomgeving de schoenen gebruikt worden heeft grote invloed op het materiaal van de schoen. De zool van een werkschoen moet altijd hitte-, olie-, en zuurbestendig zijn om een goede bescherming te bieden en het risico op verwondingen te minimaliseren. Ook de andere gebruikte materialen van de schoen zijn van belang.

Kies bijvoorbeeld voor schoenen van kunststof of leer als je vaak op natte plekken werkt. Als je veel laswerk verricht, is het verstandig om leren laarzen te kopen. Als je daarentegen veel met chemicaliĆ«n werkt, zijn kunststof veiligheidslaarzen een betere keuze.