Slaapkamer

De trends op het gebied van matrassen


Een nieuwe matras kopen doe je niet elk jaar. Sterker nog, dat hoeft maar om de 5 tot 6 jaar te gebeuren. Als je dat dus doet, dan wil je natuurlijk de best mogelijke matras voor aanschaffen. Trends op het gebied van matrassen veranderen echter, zoals je bij een expert als Yousleep kunt zien. Daarnaast hangt welk matras de juiste voor jou is af van verschillende factoren, en dan met name je slaaphouding. Zo is de ene persoon gebaat bij een zacht matras en moet de ander juist een harder matras hebben. Om je op weg te helpen bij het aanschaffen van zo’n nieuw matras, geven wij je hieronder enkele tips.

Welke matrassen zijn er allemaal op de markt?

Als je een nieuw matras gaat aanschaffen is het belangrijk om te weten welke verschillende soorten matrassen er zijn. Er komen nog wel eens nieuwe bij, maar vaak verdwijnen die ook weer, omdat deze type matrassen hun waarde hebben laten zien:

– een matras van koudschuim

– een matras van traagschuim

– een matras van springveren of pocketvering

– een latex matras

Daarnaast zijn er ook combinatie matrassen, waarbij een pocketvering kern wordt gecombineerd met een zachte laag van koud- of traagschuim. Dit staat altijd in de omschrijving van het matras te lezen, maar hoe weet je nu welke voor jou het beste is?

Uiteindelijk bepaalt je slaaphouding het juiste matras voor jou

De keuze voor een matras wordt voor een groot deel bepaald door je slaaphouding. Slaap je op je zij, dan is een zachter matras, van bijvoorbeeld koudschuim een aanrader. Mensen die op hun rug of buik slapen, kiezen voor een harder matras met traagschuim of pocketvering. 

Lichte mensen slapen beter op een zachter matras

Ben je licht en klein van stuk, dan is een hard matras al gauw veel te stevig voor je lichaamsbouw. Je hebt dan meer baat bij een zachter matras, dat goede ondersteuning biedt. Ben je zwaarder of lang dan is een harder matras juist fijner, omdat je er dieper in zakt. Een zacht matras kan dan juist weer problemen geven.

Wat zijn de eigenschappen van de verschillende soorten matrassen?

Een koudschuimmatras is dik en bestaat uit verschillende lagen schuim. Ideaal voor zijslapers en paren. Traagschuim is zachter en onthoudt hoe je lag als je bijvoorbeeld ’s nachts even naar het toilet bent geweest. Het past bij alle slaaphoudingen en is vrij warm. Een latexmatras is ook warm, maar zacht en fijn voor buik- en zijslapers. Een matras met veren is het stevigst en geeft vering aan het lichaam. Een pocketvering matras bevat luchtdoorlatende pockets. Dat is fijn als je het snel warm hebt en past goed bij rug- en buikslapers.