Lekker wonen

Het vervangen van je oude buitendeur


Wanneer je een buitendeur moet aanschaffen, omdat de oude aan vervanging toe is, moet je op enkele zaken letten. Een buitendeur is belangrijk. Niet alleen omdat het een visitekaartje is van het huis, maar ook voor de veiligheid. Je moet niet alleen kijken naar de uitstraling van een buitendeur, maar ook naar de kwaliteit. Je kunt een buitendeur van kunststof of hout nemen. Kunststof heeft minder onderhoud nodig dan een van hout. Houten buitendeuren moeten om de paar jaar geschilderd worden. Door zon, regen, wind en sneeuw wordt de laklaag beschadigd. Bij het gebruik van een zachthouten deur is het belangrijk dat je jaarlijks de deur nakijkt en om de twee jaar schildert. Je kunt beter een hardhouten buitendeur gebruiken dan een van zachthout. Wat voor materiaal je ook gebruikt hij zal moeten worden voorzien van goede afsluitmogelijkheden. Een hardhouten buitendeur is duurder dan een van zachthout, maar gaat wel veel langer mee.

Beveiliging buitendeur
Een buitendeur moet een goede beveiliging hebben. Inbrekers moeten niet gemakkelijk naar binnen kunnen. Gebruik de juiste sloten en scharnieren. Ga bij de keuze van de sloten voor een buitendeur niet over een nacht ijs. Er zijn mogelijkheden genoeg om een buitendeur goed te beveiligen.

Je kunt beginnen met een veiligheidsslot met een haakse schoot voor een extra beveiliging. Gebruik veiligheidsbeslag met een kerntrekbeveiliging. Hierbij wordt de cilinder afgeschermd. De manier die inbrekers graag toepassen van het kerntrekken is dan niet mogelijk. De cilinder is volledig omsloten door metaal. De inbreker kan de cilinder bij een dergelijke slot niet afbreken. Wanneer hij dat slot ziet dan zal hij een andere manier zoeken om eventueel naar binnen te kunnen gaan.

Meerpuntssloten zijn ook een goede manier om een buitendeur te beveiligen. Je hebt sloten die een driepuntsbeveiliging hebben.

Je moet, als je een deur wilt beveiligen zorgen dat de totale beveiliging van deur wordt uitgevoerd. Sla nooit een beveiliging over want dan helpt het niet. Gebruik veiligheidssloten met een sluitkom, veiligheidscilinder en veiligheidsbeslag. Zorg ook dat je sloten gebruikt die het keurmerk dragen.

Nu moet je voor de veiligheid van je woning niet alleen de deuren beveiligen. Ook de ramen moeten goed zijn beveiligd tegen inbraak.

Verlichting
Wanneer de inbreker een deur of raam nadert en er gaan overal plotseling lampen branden dan zal de hij snel vertrekken. Stel de lampen zo in dat de lamp aangaat als er iemand bij een raam of deur komt.

Garagedeur
Tegenwoordig komt een inbreker ook vaak binnen via de garagedeur. Daarom moet je als je je woning gaat beveiligen alles laten bekijken. Gebruik de kennis van een specialist om je huis te inspecteren.

Buitenvoordeur.
De buitenvoordeur zal de uitstraling van je huis weerspiegelen. Het is het eerste dat gezien wordt, als je huis wordt benaderd. Een buitenvoordeur moet mooi zijn, maar zeker ook veilig. Neem deuren die niet te veel glas bevatten. Een inbreker moet niet via een raam in de voor- of achterdeur naar binnen kunnen gaan. Is dat wel het geval dan hebben de sloten maar weinig nut.