Tuinen

De Laurier Caucasica: wat is dat voor plant?


De Laurier Prunus Caucasica behoort tot de rozenfamilie. We zien de laurierkers als boom ( kan een hoogte van 14 meter bereiken) maar ook als struik (gebruikelijk is dan 6 tot 8 meter). Kenmerken van de laurier is een brede en gespreide kroon. Bruin-grijsachtige schors met duidelijke luchtporiën. De geur van de bloemen is opvallend en duidelijk waarneembaar. Eén van de kenmerken zijn ook de steenvruchten die een harde kern hebben en meestal zwart-gekleurd zijn.
Prunus Caucasica
Een mooie groenblijvende laurierkers die prima als haagplant kan worden gebruikt. Wil je een haag die niet al te breed is, dan is de Caucasica de juiste keus. De andere soorten laurierkers hebben allemaal een bredere uitgroei.
Winterhardheid
De Laurier Prunus Caucasica is de meest winterharde laurierkers. In potten gekweekt zal deze snel aanslaan en uw tuin voorzien van een ondoordringbare heg die het gehele jaar groen is.

Aanplanten en snoeien

Wanneer je een haag wilt planten en je koopt deze laurier als struikjes direct uit de volle grond, dan kan je het beste in het voor- of najaar aanplanten. Doe je dit in het najaar dan zal de haag al aangeslagen zijn voordat de winter invalt. Planten in het najaar is voor elke vaste plant en struik de beste tijd. De aarde is nog warm en de droogte van de zomermaanden hebben we achter ons gelaten. De planten slaan in de vochtige nog warme grond snel aan en komen tot rust tijdens de koude wintermaanden.
Direct in het voorjaar kan een snelle groei en bloei worden verwacht.

Containerplanten

Ga je echter deze prunus in containers aanschaffen, dan kan het hele jaar rond worden gepoot. Wanneer het vriest of heel erg heet is kan dit beter achterwege worden gelaten. De laurierkers kan in de schaduw maar ook in de volle zon worden gepoot. Een goed doorlatende grond is een pré. Ze houden niet van natte voeten. In de zomermaanden aangeplante haagplanten zul je wel regelmatig moeten begieten tot ze zijn vastgegroeid. 

Snoeien

Deze sterke, wintergroene struik wordt vaak gebruikt voor een hogere haag. De opgaande groeiwijze geeft zomer en winter snel privacy. Groeiwijze is smaller en meer opgaand. Het blad is smaller en meer donkerdgroen van kleur dan zijn soortgenoten. In mei verschijnen de heerlijk, geurende witte pluimen. Daarna komen er rode besjes aan de haag. Elk seizoen heb je plezier van deze haagplanten.
Het snoeien van de Caucasia dient tweemaal per jaar te gebeuren namelijk in juni en september. Op deze manier houd je de juiste vorm in takt en blijft de haag gezond.
Bij de junisnoei knip je de plant rondom terug. Alleen de takjes wegsnoeien, niet het blad. In de zomer zal het gesnoeide weer helemaal volgroeid zijn.
In september kun je deze struik nogmaals snoeien. Doe dit echter niet te diep want de takken zullen niet meer voldoende groeien om gaten te sluiten. 

Jonge planten

Snoei bij jonge planten éénderde deel van de bovenkant terug. De Caucasica zal hierdoor beter vertakken en een dichtere haag vormen. Deze laurierkers kan ook als solitair worden gebruikt. Met zijn schitterende bloei en besdragend karakter vormt deze Laurier Prunus Caucasica een geweldige toevoeging in je tuin.