Slaapkamer

5 weetjes over slapen


Slapen is ontzettend belangrijk voor het menselijk lichaam. Zonder slaap, zou je niet overleven. Natuurlijk kunnen we een paar dagen zonder slaap – al gaat je functioneren wel hard achteruit – maar in principe is het niet heel schadelijk. Als je 16 uur wakker bent, heeft dat hetzelfde effect als dat je 0,05% alcohol in je bloed hebt. Pas na een dag of 8 wordt niet slapen gevaarlijk en zelfs dodelijk. Bizar hè! In dit artikel hebben we 5 weetjes over slapen opgesteld die je vast nog niet wist!

 

Je kunt in kleur of zwart-wit dromen.

Weet jij of je in kleur of zwart-wit droomt? Uit onderzoek is gebleken dat maar liefst 75% van de mensen in kleur droomt. Voordat de televisie was uitgevonden, was dit maar 15%! Beeldschermen hebben toch meer effect gehad op ons brein dan we denken.

We vergeten onze dromen

De gemiddelde mens kan maar 10% van zijn dromen onthouden. Binnen een tijdsbestek van 5 minuten na het wakker worden, ben je de helft van de dromen vergeten. Na 10 minuten is er nog maar 10% van je dromen overgebleven in je geheugen.

 

Chronisch te weinig slapen slechter dan je denkt

Na een nacht slecht slapen, functioneer je al minder, maar als dit chronisch het geval is kunnen er veel vervelendere dingen gaan spelen. Zo veroorzaakt slecht slapen ongelukken, het maakt je dommer, het leidt tot gezondheidsklachten (hartaandoeningen, hersenbloedingen en diabetes), het vermindert je libido en het maakt je depressief. Daarbij heeft een chronisch slaaptekort effect op je huid, het leidt tot vergeetachtigheid en gewichtstoename. Tenslotte kan weinig slaap het risico op sterven verhogen en beperkt het je beoordelingsvermogen.

Wil je beter slapen? Zorg dan voor een goed bed. Neem een matras wat een goede ondersteuning biedt aan je lichaam.

Minder slaap na het krijgen van een kind

Als we het dan toch over chronisch slaaptekort hebben… Ouders slapen het eerste jaar nadat hun baby is geboren 1050 uur minder dan normaal! Dit is zo’n 44 dagen.

Grootste ergernis tijdens het slapen

Je zou denken dat de grootste ergernis in bed het snurken is van de partner. Niets is minder waar. Uit Brits onderzoek is geleken dat het getrek aan het dekbed de grootste irritatie is!

Goed slapen is gezond en het maakt je een leuker mens! Zorg dus goed voor jezelf en luister naar je lichaam.