Tuinen

Heerlijk genieten in de tuin deze zomer op je eigen vlonder deck

Een échte zomer dankzij een vlonder deck

De lente komt eraan, en we weten allemaal dat de zomer daarna pas écht mooie temperaturen met zich meebrengt. Gelukkig hoef je niet naar een tropisch land op reis te gaan om dat zalige vakantiegevoel te ervaren, en één van de manieren om een zomerse sfeer in huis te brengen is door middel van een vlonder deck. Een vlonder deck is als het ware een heus terras, vervaardigd uit een bepaald materiaal, dat naast comfortabel wonen ook nog eens een luxueuze uitstraling garandeert. Dergelijke decks zijn de perfecte plaats om tuinfeestjes te organiseren, met familie samen te komen of gewoon om de tuin op een totaal nieuwe manier te bewonderen. Alles wat je moet weten over vlonder decks kom je te weten in het onderstaande overzicht, zodat je er tijdens de warmere seizoenen ten volle kunt van genieten.

Materialen waaruit vlonder decks vervaardigd zijn

Vlonder decks worden gemaakt van  vlonderplanken, en kunnen uit diverse materialen bestaan. Zo zijn er decks uit hardhout of composietmateriaal, met elk hun specifieke voordelen. Het is de moeite waard om beide soorten wat beter toe te lichten, zodat je de beste keuze kan maken.

1. Hardhout vlonderdecks

Dergelijke decks hebben een hoge duurzaamheid, en het hout is vaak afkomstig uit de tropen – vandaar de vaak gebruikte naam ‘tropisch hardhout’. De meest gebruikte houtsoort is Bankirai hout en is afkomstig uit Maleisië. Deze planken zijn verkrijgbaar in verschillende groottes en geven een exotisch, avontuurlijk karakter aan het terras.

2. Composiet vlonderdecks

Composiet vlonderdecks – vervaardig uit houtcomposietplanken – worden gemaakt op basis van een mengeling van houtvezel en houtspaanders en  thermoplastische kunststof. De vorm van de mengeling wordt verkregen door de materialen te ‘extruderen’ (of vormpersen). De meest gangbare kunststofsoorten zijn polyethyleen, PVC en polypropyleen.

Composiet vlonderplanken zijn tegenwoordig heel erg populair: ze zijn immers heel constant op het vlak van kleur en structuur, en daarbij splinteren ze niet – zeker een voordeel als men er met de blote voeten over loopt. Daarbij worden composiet decks na bijvoorbeeld regenval niet glad en ogen ze veel moderner dan de traditionele vloeren. Dergelijke vloeren zijn daarbovenop in alle kleuren verkrijgbaar, aangepast aan de woning, en de kleur zal veel minder snel vervagen dan bij gewone hardhouten decks. Tenslotte worden composiet vlonderplanken op rails geklemd en zijn dus veel eenvoudiger en sneller te bevestigen dan hun hardhouten variant.